Søndag stenges Storgata for busser. Snart må også trikken ut.

Fra søndag stopper ikke bussene lenger i Storgata i Oslo sentrum. I november starter jobben med å bygge midlertidig omkjøring for trikken.

Flere tusen passasjerer blir berørt når Storgata stenges først for busser og deretter for trikker. Holdeplassen ved Gunerius forsvinner når gaten åpner i ny drakt i 2021.

Hele Storgata skal rustes opp.

Det betyr at en av Oslos største kollektivgater med mer enn ti buss- og trikkruter blir helt eller delvis stengt i nesten to og et halvt år.

Storgata skal blant annet få bredere fortau, nye holdeplasser og nytt gatedekke med nye trikkespor når oppussingen er ferdig. Dette skal koste 676 millioner kroner.

Den første fasen starter søndag morgen da bussene forsvinner fra gaten og holdeplassene Brugata og Hausmanns gate stenges for bussene.

– Hva, skal ikke bussen gå her lenger? Jeg har ikke fått med meg det, kommer det spontant fra Hassen Zedini.

Hassen Zedini er ikke klar over at Storgata stenges for busses fra og med søndag før Aftenposten forteller ham om det. Han vil nå se etter alternative reiseruter. Gaten skal gjenåpnes etter omfattende oppussing. Det vil ta nesten to og et halvt år.

Han står på holdeplassen ved Gunerius og skal ta 30-bussen.

– Jeg bor på Torshov og jobber i sentrum. Jeg tar bussen hver dag og synes at Ruter burde informert oss bedre. Nå må jeg tenke på alternative ruter. En løsning kan være å ta T-banen via Nydalen. Uansett må jeg våkne tidligere fra mandag, sier Zedini.

Han er ikke den eneste: Brugata-holdeplassen har nær 25.000 av- og påstigninger daglig.

Les også

LES OGSÅ: Ledelsen trodde det var umulig, men T-banen klarte det. Nå er Oslo blant de beste i verden.

Holdeplassene flyttes

Trikkene gjennom Storgata blir ikke berørt ennå, men allerede i midten av november blir det enkeltspor for trikken i deler av gaten. Samtidig starter jobben med å etablere en midlertidig trikketrasé gjennom Christian Krohgs gate, som går parallelt.

Trikken blir flyttet til det midlertidige sporet neste sommer og skal bruke det helt til februar 2021. Den får dessuten midlertidig holdeplass der.

– Jeg tror at vi vil klare å avvikle trafikken på en god måte også med enkeltspor. Vi har erfaring med det fra før. Og så er det ikke snakk om en veldig lang strekning. Det eneste som kan bli utfordrende, er krysset Storgata og Hausmanns gate. Her kan det bli en opphoping av trikker på grunn av rødt lys, sier Cato Asperud, kommunikasjonssjef i Sporveien.

Fra 1. juli neste år skal trikken midlertidig flyttes fra Storgata til Hausmanns gate (bildet) og Christian Kroghs gate.

Han tror at passasjerene vil venne seg til endringene etter et par dager.

Når Storgata står skinnende ny, vil de gamle holdeplassene også være flyttet. Brugata holdeplass flyttes litt over 100 meter vestover, og den blir mer trafikksikker. I dag er den en av Oslos farligste for fotgjengere.

Hausmanns gate holdeplass flyttes nærmere Nybrua. Begge holdeplasser utvides til 75 meter og minimum 3 meters bredde, og de blir uten «trafikkøy».

Les også

LES OGSÅ: Dette er Oslos 12 farligste veistrekninger

Enda flere busser gjennom Bjørvika

Omleggingen av bussrutene gjelder ikke bare i Storgata. Alt i alt blir 17 bussruter (inkludert nattbussen) berørt i Oslo sentrum fra søndag.

Bussrutene 30, 31 og 31E, som er blant Norges mest brukte bussruter, må fremover presse seg inn i Dronning Eufemias gate, der det allerede er for mange busser.

Du må regne med forsinkelser

– De reisende må belage seg på forsinkelser. Vi oppfordrer reisende til å sjekke Ruter.no eller Ruter-appen for å se hvordan de blir rammet av endringene. Vi oppfordrer reisende til å bruke god tid, sier Knut-Martin Løken, kommunikasjonsrådgiver i Ruter.

Holdeplassen rett utenfor Gunerius forsvinner helt. Den nye holdeplassen i Storgata vil ligge mellom Folketeateret og Youngs gate – men står først klar i 2021.

Han legger til at det vil være folk fra Ruter om bord på flere busser og holdeplasser for å dele ut informasjon til passasjerene fra søndag til tirsdag. Ruter oppfordrer passasjerene til å skru av autopiloten og følge ekstra nøye med i tiden fremover.

– Vi har hatt plakater om endringene på bussene de siste dagene og kommer til å ha egne folk som skal veilede de reisende. Vi er klar over at det blir mye som blir annerledes. Og så vil vi vurdere hvordan det går fortløpende med tanke på mulige justeringer fremover, sier Løken.

– Det er allerede mye trafikk i Dronning Eufemias gate. Hvorfor sender dere flere busser dit?

– Ekspertene våre har vurdert dette frem og tilbake og kommet frem til at det blir den beste løsningen. Vi hadde ingen gode alternativer, svarer Løken.