Anmeldelse: Øystein Stene, Mitt liv som mann

Sviende oppgjør med metoo

Øystein Stene vil ha en mer nyansert debatt om menn.

DEBATTBOK: Øystein Stene mener vi trenger mangfold og variasjon, også når det gjelder vår forståelse av kjønn. Foto: HENNING LILLEGÅRD
DEBATTBOK: Øystein Stene mener vi trenger mangfold og variasjon, også når det gjelder vår forståelse av kjønn. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Jeg ble ikke våt i fitta, nei.» Kommentaren falt ikke etter en mislykket one-night-stand, men under en opptaksprøve ved Statens teaterhøyskole.

Den innleder også Øystein Stenes oppgjør med miljøet i «Mitt liv som mann».

Der kommer han med sviende kritikk av oppropet #stilleforopptak, hvor 590 kvinnelige skuespillere fortalte om seksuell trakassering. Han forteller også at han stusset over den kvinnelige kollegaens ordvalg for å vurdere den håpefulle kandidaten. At seksuell trakassering av menn og kvinner var utbredt blant skuespillere, visste han. Han hadde til og med forsøkt å gjøre rektor oppmerksom på problemet. Da #metoo satte det på dagsorden, håpet han på et oppgjør med alle former seksuell trakassering. Men oppropet ble kuppet av kvinnebevegelsen, og alle tilløp til nyansering slått ned, hevder han.

Ville tilstander

Til tross for at Stene har skrevet en rekke romaner, er han mest kjent for sitt kritiske essay om #stilleforopptak i Samtiden. Det ble møtt med kraftige reaksjoner, som toppet seg da han mottok «døde fisker og trusler i posten, signert ‘alle kvinner’». Det er disse opplevelsene som er foranledningen til boka.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.