Verden
Bilde 1 av 3

Stor parade til tross for korona

Korona har utsatt feiringen av at andre verdenskrig var slutt. Onsdag feiret Russland dagen. Det kan ha gjort det lettere for Putin å få bli president til 2033.

Russland feiret seieren i andre verdenskrig. Det var med en stor militærparade. Det skjer kort tid før det skal være en folkeavstemning. Den kan gjøre det mulig for Vladimir Putin å være president i åtte år til.

Flere kolonner med stridsvogner rullet over Den røde plass. Den er i Moskva i Russland. 13.000 soldater fra 13 land var med i paraden. Den er for å feire at det er 75 år siden andre verdenskrig var slutt. Sovjetunionen var det landet som hadde størst tap i krigen mot nazistene i Tyskland.

Putin sa i sin tale at Sovjetunionen var viktig for at krigen tok slutt. Han mener det er vanskelig å se for seg hvordan verden ville sett ut om Sovjetunionen aldri hadde blitt med i krigen.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av russiske panservogner som kjører over Den røde plass i Moskva.

Les også: Vill jubel da krigen tok slutt

Feiringen skulle egentlig funnet sted 9. mai. Det er dagen russerne hvert år feirer at de vant krigen. Men i år måtte feiringen vente. Årsaken er korona. I Russland er det påvist nesten 600.000 smittede. Det er bare USA og Brasil som har flere.

75-årsdagen blir feiret kort tid før folkeavstemningen. Der skal folk si om de er for eller mot flere endringer i grunnloven. Putin kan fortsette som president til 2036 om folk sier ja til det.

Les mer: Kan styre i 16 år til

Avstemningen er utsatt fra tidligere i vår. Den skal skje 1. juli. Men noen starter før. I byene Moskva og Nizjnij Novgorod skal folk stemme allerede torsdag. Det skriver den tyske avisa DW.

Putin sier det er mulig han vil fortsette som president. Men han vil ikke si det sikkert.

– Jeg sier ikke nei til å stille til valg hvis grunnloven tillater det. La oss vente og se, sa Putin nylig på russisk TV.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av Vladimir Putin som holder tale på Den røde plass.

Politiske eksperter sier paraden er lagt til et godt tidspunkt for Putin. Den skal styrke patriotismen i landet før folk skal stemme.

– Jeg mener at Putin har valgt å legge avstemningen og paraden til samme tid, sier Gudrun Persson til nyhetsbyrået TT. Hun jobber ved Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige.

Hun sier Putin har mindre støtte blant folk enn før. Derfor er paraden viktig for å samle støtte. Landet har fått økonomiske problemer i det siste. Både lav oljepris og korona gjør at landet sliter.

Les også: Oljeprisen kan synke mer

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet viser de mange tusen soldatene som deltok i markeringen av at det er 75 år siden krigen var over for Russland.

De som er mot Putin mener paraden koster for mye penger. De er redde for at den kan gi mer spredning av smitte. Aleksej Navalnyj leder opposisjonen i Russland. Han har kalt Putin en «gal, grådig mann». Han mener Putin er ruset på makt og bruker mye penger på paraden.

Regjeringen sier at de har gjort det som trengs for å hindre smitte under feiringen. Lokale myndighetene i Moskva har bedt folk flest til å følge paraden på TV. Det sier også regjeringen.

Siste utgave

På forsiden nå