Sto bak beryktet cyber­­våpen. Kan dømmes til FBI-tjeneste

Visa, Sveriges krisemyndigheter og populære tjenester som Twitter, Spotify, Slack og Netflix ble alle rammet.

BOTNETT: Hackerne skrev programvaren som skapte et av verdens største botnett. Så ble botnettet brukt til å bringe nettgiganter i kne. Nå vil FBI at de tre hackerne idømmes til å jobbe for dem. Her en visualisering av et annet botnett fra 2015. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
BOTNETT: Hackerne skrev programvaren som skapte et av verdens største botnett. Så ble botnettet brukt til å bringe nettgiganter i kne. Nå vil FBI at de tre hackerne idømmes til å jobbe for dem. Her en visualisering av et annet botnett fra 2015. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

21. oktober 2016 klokka sju om morgenen begynte cyberangrepet som skulle bringe giganter som Visa, Twitter, Spotify, Netflix og mange andre i knestående.

Nettgigantene lå med brukket rygg i mange, mange timer før angrepet ble stoppet.

Det var et av de største såkalte DDoS-angrepene i nyere tid. Konsekvensene var enorme. Flere hundre millioner personer forsøkte forgjeves å nå nettsteder, men kom ikke fram.

Av norske nettstder ble blant annet regjeringen.no rammet. I Sverige ble krisemyndighetenes nettsteder et offer.

begynte jakten på hvem som sto bak.

Tre tiltalt

Det ble raskt klart at DDoS-angrepet, et tjenestenektangrep, ble gjennomført med et såkalt botnett, et nettverk av nett-tilkoblede enheter som har blitt kapret.

Angrepet rammet den store nettleverandøren Dyn i USA, og overveldet enkelt forklart systemet de leverer til noen av verdens største aktører på nettet.

Botnettet ble kalt Mirai. I det stille jobbet føderale amerikanske etterforskere.

I desember samme år kom meldingen om at tre personer hadde blitt pågrepet og sagt seg skyldig i å lage programvaren som ble brukt i angrepet. Til dags dato vet imidlertid ingen hvem som faktisk brukte programvaren til å gjennomføre cyberangrepet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.