Tema
Bilde 1 av 3

Skogens dikter er like aktuell i dag

Hans Børli tok folk med inn i skogen i diktene sine. I 2018 er det 100 år siden han ble født. Han er like aktuell i dag med dikt om samfunnet.

– Hans Børli skriver på en måte som treffer folk og som folk forstår, sier Kamilla Thue til Klar Tale. Hun er ordfører i Eidskog kommune. Hun leder også komiteen for 100-årsfeiringen av Hans Børli.

Hans Børli ble født 8. desember i 1918. Han bodde i Eidskog i Hedmark. Han var forfatter, lyriker og tømmerhugger. Mange kalte ham for en skogens dikter. Børli skrev mange dikt om det han opplevde i skogen. Men han skrev også romaner, noveller og skuespill. Børli døde 26. august 1989. 100-årsdagen hans har vært feiret i et helt år.

– Børli blir stadig mer aktuell. Diktningen hans er tidløs, sier Thue.

Hun sier at diktene handler om folks hverdag.

– De beskriver liv, død, sorg og glede. De handler om de store sammenhengene, forteller hun.

Musiker Erik Lukashaugen laget musikk til 13 dikt av Hans Børli. De endte på albumet «Av en sliters memoarer». Musikeren ble kjent med dikteren da han studerte. Han mener Børli er viktigere nå enn da han skrev diktene.

– Mange av diktene hans gjelder f alle. Han snakker om naturen og menneskene. Han er bekymret over om menneskene kommer til å ødelegge naturen. Børli skrev også om det å være tilstede i livet, det vi nå kaller «mindfullness«, sier Lukashaugen til Klar Tale.

Noen av diktene er knyttet til tida da Børli levde. Andre er like gode i dag, forklarer han.

– Diktene hans brukes ofte til store anledninger, sier musikeren.

I over seks år har han sunget musikk med Børlis dikt. Han opplever at stadig flere blir kjent med diktene.

– Stadig flere unge mennesker oppdager diktene gjennom musikk. Flere enn meg har laget musikk til Børlis tekster, sier han.

Kamilla Thue var barn da hun møtte Børli.

– Faren min var legen hans. Børli var flere ganger hjemme hos oss. Jeg ble også kjent med Børlis dikt gjennom faren min, sier hun.

8. desember i fjor startet Eidskog kommune feiringen. Da var det en festforestilling i Eidskog rådhus. Siden har det blitt utrolig mange arrangement rundt om i Norge. Det er også publisert ett Børli-dikt hver dag på siden for jubileet. Der finner du nå 365 dikt.

Thue forklarer at de har forsøkt å vise nye sider av Børli.

– Vi ville vise at han var aktuell. Også etter at feiringen var over, sier hun.

Hans Børli skrev diktet «Amerika» i 1973.

– Men han kunne like gjerne vært i USA i 2016. Da ble Donald Trump valgt til president. Børlis dikt er farlig aktuelt, forklarer Thue.

Hun sier at mange av diktene handler om hvilket forhold du har til deg selv.

– Mange handler om å ikke føle seg hjemme, verken med seg selv eller hos egen familie. Det kan folk kjenne seg igjen i.

Thue anbefaler folk å lese diktene på nettet. Eller folk kan kjøpe boka «Hans Børlies beste dikt». Erik Lukashaugen anbefaler en side på Facebook: Børlis venner. Der deler folk sine favorittdikt og skriver hvorfor de liker dem.

Lørdag 8. desember er det bursdagsfeiring for Hans Børli. Det er arrangementer flere steder i Norge. Du finner hele oversikten her.

Vil du få med deg Hans Børli hjemmefra? Kanalen NRK har to program om dikteren på nett-TV: Det ene er en ny dokumentar. I det andre programmet møter du musikeren Erik Lukashaugen.

Siste utgave

På forsiden nå