DEBATT

Klima:

Skal vi snakke om vekst snart, eller?

Vi kan ikke sortere oss til god samvittighet om vi stadig øker forbruket vårt.

IKKE BÆREKRAFTIG: Om alle i verden hadde hatt samme forbruk som nordmenn, hadde vi trengt om lag 2,5 jordkloder, skriver kronikkforfatteren. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
IKKE BÆREKRAFTIG: Om alle i verden hadde hatt samme forbruk som nordmenn, hadde vi trengt om lag 2,5 jordkloder, skriver kronikkforfatteren. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Å lese klimanyheter om dagen er som å kjøre berg-og-dal-bane. Det meldes det om stadig nye rekorder for investeringer i solceller og vindmøller, om kullkraftverk som legges ned, om bilprodusenter som lanserer stadig nye elbil-modeller og om oljeselskaper som ikke syns det er stuereint å si at de er oljeselskaper lenger. Samtidig lanseres stadig nye forretningskonsept for gjenbruk av ting og naturressurser (såkalt sirkulær økonomi) og selskaper uten egen bærekraftsdirektør i ledergruppa er bare 2014.

Samtidig økte CO₂-utslippene med 1,6 prosent i 2017. Målene i den globale dugnaden vi kaller Parisavtalen, tross enkelte framskritt, virker som en fjern drøm. Samtidig minker globale vannressurser, ekstremværet tiltar, regnskogen hogges ned, insektene dør og havene drukner i plast.

Det er på tide vi begynner å snakke om økonomisk vekst. Det er skummelt. Helt siden menneskene forlot hånd-til-munn-økonomien i seinmiddelalderen til fordel for tillitsbaserte økonomiske systemer, har det vært vanskelig å se for seg fortsatt forbedring i levekår uten vekst. Siden Ferdinand og Isabella sponset båtturen til Columbus, har vi lånt hverandre penger til å investere i framtida, «funnet» nye landområder, og utryddet menneskene eller dyrene som bodde der. Vi har gravd stadig dypere og funnet stadig nye måter å gjøre ting «smartere» på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.