0:00 | 0:51
I et mørkt rom hos Nasjonalt ID-senter sitter Frøy Løvåsdahl og Cathrine Fari i timesvis og studerer ansikter. Er de egentlig helt like? Hva er det som skiller dem?

– Vi har en ansiktsgjenkjenning  som gjøres automatisk som kan vise at to ansikt er identiske, men når vi går etter i sømmene og sammenligner ansiktene manuelt kan vi finne ulik form på for eksempel ører og neser, forteller de to til P4 Nyhetene. 

Løvåsdahl og Fari er ettertraktet ekspertise for myndighetene i Norge. Det er nemlig ingen i forvaltningen med denne kunnskapen ennå. De to har flere års utdanning på feltet og denne typen ansiktssammenligning har for første gang blitt brukt som bevis i statsborgersskapssaken til Mahad Mahamud i Oslo tingrett. 


Stadig flere saker

Med økt kompetanse renner også flere saker inn. Det er i hovedsak Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda og Politiets utlendingsenhet som sender saker til Nasjonalt ID-senter. Tendensen de siste årene er at flere bruker ekte ID-papirer istedenfor å forfalske. 

– Det at en person utgir seg for å være enn annen enn den han er - er økende. Vi ser at flere bruker ekte ID-papirer når de skal jukse med identiteten sin. Hvis du for eksempel reiser med et ekte pass er det mindre sjanse for at du blir tatt, rett og slett fordi dokumentet er ekte, sier Løvåsdahl.

Det at en person utgir seg for å være en annen enn den er kalles imposter. I 2015 ble det avdekket 41 impostere, ifjor ble det avdekket 26 og i år kan det gå mot rekord, da Nasjonalt ID senter aldri før har fått så mange henvendelser.