DEBATT

Desentralisering:

Regionalisering av kulturen – for kulturens skyld

La drømmen om en post på statsbudsjettet erstattes av dialog om hvordan regionale kunst- og kulturmiljø kan bli verdensledende på sitt felt.

KULTURPOLITIKK: Nasjonale ambisjoner og strategier må utvikles nedenfra og opp. Kulturdepartementet vil fortsatt ha et overordnet ansvar for den nasjonale kulturpolitikken, skriver innsenderen. Her jobber kulturminister, Trine Skei Grande, som frivillig på Øyafestivalen i Oslo i år. Foto: NTB Scanpix
KULTURPOLITIKK: Nasjonale ambisjoner og strategier må utvikles nedenfra og opp. Kulturdepartementet vil fortsatt ha et overordnet ansvar for den nasjonale kulturpolitikken, skriver innsenderen. Her jobber kulturminister, Trine Skei Grande, som frivillig på Øyafestivalen i Oslo i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets Inger Merete Hobbelstad skriver i en kommentar 3. september om regionreform og kulturlivet at: «kulturlivet ofres fordi de nye regionene må ha noe å gjøre».

Er virkelig kulturlivet i by og land tjent med at noen driver så ekstrem svartmaling som samtidig er så tynt begrunnet i fakta?

Vi bør heller fokusere på hvordan et sterkere regionalt ansvar vil styrke kulturlivet. En regionalisering vil medføre større interesse og engasjement for kultur fra politisk nivå. Nærhet til aktørene er en forutsetning for god koordinering og dialog over hele landet.

Fylkeskommunene står i en nøkkelposisjon til å fremme kunst og kultur med utgangspunkt i regionenes egne forutsetninger. Med kompetanse til stede, finansieringsordninger som tillater større ambisjoner og langsiktighet, bidrar til å styrke demokratisering og sørger for deltakelse og innflytelse for alle. Dette fremmer kulturell og kunstnerisk utvikling.

Nasjonal kulturpolitikk er summen av lokal, regional og statlig kulturpolitikk. Dette står ikke i et motsetningsforhold til å utvikle felles nasjonale ambisjoner og overordnede strategier på kulturfeltet. Snarere tvert imot. En helhetlig nasjonal kulturpolitikk vil kreve strukturert dialog og samhandling mellom kommuner, fylkeskommuner og stat. Nasjonale ambisjoner og strategier må utvikles nedenfra og opp. Kulturdepartementet vil fortsatt ha et overordnet ansvar for den nasjonale kulturpolitikken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.