NRK

Raser mot godterispørsmål i Supernytt-app: - Snikreklame

Rundt 14 000 barn svarte på NRK Supernytts spørsmål om Freia og Sørlandschips.

KRITISK: Mamma Silje Viste Grønli reagerer etter at hun mener at NRK utsatte datteren på seks år for snikreklame. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
KRITISK: Mamma Silje Viste Grønli reagerer etter at hun mener at NRK utsatte datteren på seks år for snikreklame. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NRK Supernytt har en mobilapp for barn som heter «Svar-o-meter», der barn svarer på spørsmål om aktuelle temaer. Blant dem som bruker den, er Olivia (6) fra Oslo.

Men da mamma Silje Viste Grønli (43) så hvilke spørsmål datteren svarte på i går morges, reagerte hun sterkt. Dagens tema var godteri.

Og spørsmålene barna skulle svare på, var detaljerte spørsmål om kjente merkevarer som Freia og Sørlandschips.

Det får Grønli til å steile.

- Dette er snikreklame mot barn, sier moren.

Det kom inn svar fra 13 913 personer, eller enheter, på godterispørsmålene, ifølge NRK. Rundt 80 prosent av svarene i «Svar-o-meteret» kommer fra barn som er åtte til tolv år.

Et av utsagnene som barna skulle kommentere var «Freia kommer også med en vri på de klassiske påskeeggene! Nå har melkekremen fått biter av Oreo!»

Svaralternativene var «Nam», «Kvalmende», «Ikke bra med palmeolje» og «De vil jeg smake». Og seks år gamle Olivia ble fristet.

- Hun tenkte jo bare «åh, det hørtes godt ut», så det funka jo, sier Grønli.

- Tillitsbrudd

Et annet spørsmål lød slik: «Ikke minst har Sørlandschips lansert en ny chips med smak av sjokolade, karamell og havsalt. Hva synes du om den kombinasjonen?»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.