KOMMENTARER

Putins skjulte agendaer

Den russiske presidenten har kastet seg inn i krigen mot IS.

IKKE HELT ÅPENT : Det er ikke alltid godt å vite hva som foregår bak Vladimir Putins lukkede dører. Foto:  EPA/YURI KOCHETKOV/Scanpix
IKKE HELT ÅPENT : Det er ikke alltid godt å vite hva som foregår bak Vladimir Putins lukkede dører. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Men det egentlige russiske oppdraget i Syria kan like gjerne være å støtte president Bashar al-Assad og den russiske marinebasen i Tartus. Det er i så fall oppdraget som er skrevet med liten skrift i oppdragsmanualen.

For hva gjør Putin egentlig i Syria? Jo, han bomber IS-mål, sier han, og andre mål, viser det seg. Onsdag, den første dagen med russisk bombing, traff de russiske bombene posisjonene til Den frie syriske hæren, den gruppa som blir støttet av Vesten i det syriske kaoset. Fra Moskva blir dette framstilt som om det dreier seg om feilbombing, for offisielt har altså Putin formulert det militære oppdraget som å slåss mot Den islamske staten.

Men også amerikanerne bomber feil i Syria, så det er for tidlig å slå fast at russerne vil hjelpe president Bashar al-Assad med også å bekjempe hans andre fiender, i tillegg til IS. Det som er klart er at Putin har et annet perspektiv på den syriske borgerkrigen enn Vesten. For Putin er Assad Syrias lovlige president.

Det er en lenge etablert banalitet at sannheten er krigens første offer. Men i den politiske kulturen som er utviklet i Putins Kreml så er det flere eksempler på at sannheten utfordres på spesielt kreative måter. En ting er tradisjonell propaganda, og med en politisk vinkling av nyheter som stiller regimet i et positivt lys.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.