10 personer er savnet etter skredet - 900 evakuert

Tallet på personer som er savnet etter Gjerdrum-skredet, er nå 10.

Rasområdet onsdag ettermiddag.

Dette vet vi om leirskredet i Gjedrum:

  • Minst 14 adresser er rammet.
  • Rundt 900 personer er evakuert.
  • Totalt ti personer har nå status som savnet. Blant dem er det barn.
  • Ti skadede er sendt til sykehus og legevakt. Én av dem er alvorlig skadet.
  • Redningsmannskaper har ennå ikke kunne ta seg inn i skredområdet.
  • Det letes etter overlevende, ikke omkomne. Arbeidet pågår gjennom natten.

Helt siden leirskredet rammet Gjerdrum i Viken ved 04-tiden natt til onsdag, har politiet jobbet med å kartlegge personer som kan ha vært i området.

Ved 22-tiden onsdag kveld sier politiet at 10 personer nå har fått status som savnet. Disse kan i verste fall befinne seg inne i de sammenraste bygningene.

– Vi er ganske sikre på at det er mennesker i rasområdet, sier politiets innsatsleder Roger Pedersen.

– Nå nærmer vi oss 1000 personer som er berørt av raset. Og det er mye mulig det blir flere, sier han.

Politiet har vært i kontakt med venner og familie av de som er savnet, og sier at de «begynner å danne seg et bilde» av situasjonen deres.

Gjennom dagen har man brukt helikoptre med varmesøkende kamera for å lete etter mennesker. Innsatslederen bekreftet at de har funnet rasofre takket være denne teknologien.

Vurderer å senke ned redningspersonell og hund

I løpet av natten vil politiet vurdere å senke redningsmann og hundefører med hund ned på bygg som anses som stabile i skredområdet.

– De vil bli senket ned på noen av de byggene som anses som sikre for en hund å ta seg ned på, sa innsatsleder Dag André Sylju på en pressebrifing sent onsdag kveld.

Sylju sier at dette grepet avhenger av risikorapporter som politiet vil motta i løpet av natten.

– Det er i alle fall et verktøy som vi kommer til å vurdere bruk av om ikke så lenge, sier han.

Totalt åtte nye hus raste ut onsdag ettermiddag.

– Vi kan ikke se bort fra at flere hus kan lide samme skjebne. Disse bygningene ligger på skredkanten, sier innsatsleder Roger Pettersen like før klokken 17.

Området som regnes som farlig utvides. Opp til 1500 beboere ligger dermed an til å bli evakuert. Det sier Gjerdrum-ordfører Anders Østensen til NRK.

Politiet jobber nå i den minst farlige delen av røde sonen. Kveldsmørket gir politiet utfordringer, opplyser Pettersen.

– Vi har mannskap via Sea King-helikoptre, som er nede på hustak og rester av hus, sier han.

Et svensk kriseteam er sendt til Gjerdrum for å bistå. Det skriver Aftonbladet onsdag kveld. Det er et spesialutdannet redningspersonell som kommer. De skal hjelpe til med å lete etter savnede personer og sikre bygninger.

Kong Harald: – Sender et inderlig håp

Kong Harald sier onsdag kveld i en melding at skredet har gjort sterkt inntrykk på ham.

– I en situasjon som fremdeles er uoversiktlig sender jeg et inderlig håp og min varmeste omtanke til alle som er rammet av katastrofen, sier han blant annet.

14 boadresser er berørt av raset. Redningsmannskaper har fortsatt ikke kunnet gå inn i skredområdet.
Helikoptre med redningsmenn jobber over rasområdet.

Lette først etter 26 personer

Tidligere onsdag var 26 meldt savnet. Siden er stadig flere gjort rede for ut over ettermiddagen. Klokken 20.00 ble tallet på personer det ikke er gjort rede for redusert til 11.

– Det er personer som har adresse innenfor rasstedet. Det kan være personer som er på fjellet eller har evakuert seg, men det kan også være personer som er inne i rasområdet, sa Pettersen i Øst politidistrikt.

Politiet kunne kl. 13.15 ikke bekrefte at noen er omkommet. Flere er blitt reddet ut fra rasstedet med helikopter.

Skredet pågår fortsatt. Det er ikke kontroll. Det melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Dette betyr at det har vært noen etterras, men det har ikke vært store bevegelser, presiserer politiet.

– Tenker på dem som er berørt

Statsminister Erna Solberg kom onsdag ettermiddag til Gjerdrum for å møte kriseledelsen i kommunen. Hun sier hun tenker på alle som er direkte berørt, og at det er vondt å se et slikt ras.

– Dette er en stor katastrofe. Det er vanskelig når så mange ikke er gjort rede for, og jeg forstår at det er en stor belastning for dem som jobber på stedet, uttalte Solberg før hun gikk inn i møte med kriseledelsen.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland var også til stede på Gjerdrum.

Politiet kommer ikke til i selve rasområdet, opplyser innsatsleder Roger Pettersen i Øst politidistrikt.

Kommer seg ikke inn i rasområdet

Det er fortsatt for farlig for politiet å ta seg inn i selve rasområdet.

– I området kan vi kun få mannskaper inn via helikopter. Det er stor fare inne i raset. Det består av kvikkleire.

Politiet vet ikke når de kan komme seg fysisk inn i selve rasområdet. De avventer klarsignal fra eksperter.

Politiet ser på muligheten for «gjøre mer» i det de beskriver som den røde sonen. De varslet i 13-tiden at det den nærmeste timen ville bli tatt «vanskelige vurderinger og beslutninger».

  • 14 bygninger er berørt av raset:

14 adresser omfattet

Minst 14 boadresser ble berørt av raset, ifølge politiet. Disse består av flere boenheter. Politiet kartlegger nå hvor mange leiligheter som er omfattet, og hvem som bor i leilighetene.

Bilder fra stedet viser at det ligger ødelagte hus i det enorme krateret etter skredet. Raset er 700 meter langt, ifølge foreløpige anslag.

Én person ble sendt Ullevål sykehus med det som først ble betegnet som alvorlige skader. Vedkommende skal ha hatt pusteproblemer, men det skal gå bedre med personen nå. Fire personer er sendt til Ahus med moderate skader, mens fem har lettere skader.

Flere personer er blitt løftet opp fra rasmassene med et Seaking-helikopter, forteller Hans Kristian Jørgensen, innsatsleder for helse.

– De vi har funnet, er kalde i kroppen, sier han.

Politiet betegner hendelsen som en katastrofe. I natt fikk politiet telefoner fra folk som satt inne i leiligheter med tak rast over seg.

Sivilforsvaret øker onsdag ettermiddag sikkerhetssonen i området. Det innebærer at bilister avvises og ikke får kjøre ned i sentrum.