«The Man Who Saved the World»:

Plutselig lyste skjermen foran ham opp og alarmen hylte. Der sto det at USA hadde avfyrt fem missiler mot Sovjet

- Jeg satt bare der i flere sekunder og så på den røde skjermen. Alt jeg trenge å gjøre var å ta telefonen.

AVVERGET KATASTROFE: Stanislav Petrov har blitt hyllet for sin inngripen da varslingssystemet sa at fem missiler var på vei fra USA mot Sovjet. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin / NTB Scanpix
AVVERGET KATASTROFE: Stanislav Petrov har blitt hyllet for sin inngripen da varslingssystemet sa at fem missiler var på vei fra USA mot Sovjet. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forholdet mellom Russland og USA blir av mange beskrevet som på sitt kaldeste siden Den kalde krigen. Men hadde det ikke vært for det valget Stanislav Petrov gjorde i september 1983, kunne begge stormaktene ligget i grus.

Petrov, som tjenestegjorde ved Seroukhov-15-kontrollsenteret utenfor Moskva, var på vakt natt til 26. september da alarmen plutselig gikk.

Petrov så på skjermene sine, og systemet advarte ham om at fem interkontinentale ballistiske missiler hadde blitt skutt opp fra en amerikansk base.

Han var mannen som hadde ansvaret for å videreformidle nyheten om angrepet til sine sjefer, som igjen ville konferere med Sovjetunionens leder, Jurij Andropov, om hvorvidt de skulle slå tilbake.

- Alarmen hylte

Men Petrov fulgte ikke protokollen - han fulgte magefølelsen sin.

- Alarmen hylte, men jeg satt bare der i flere sekunder og så på den røde skjermen. Alt jeg trengte å gjøre var å ta telefonen, og informere den militære ledelsen, har han fortalt ifølge The Guardian.

Men Petrov tok aldri den telefonen. I stedet meldte han alarmen som en feil i varslingssystemet. Han har selv innrømmet i ettertid at han langt fra var sikker på denne avgjørelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.