Ulykke

Overlevde helikopterstyrt

Helge Andersen dro i spakene, og klarte å steile helikopteret. Slik overlevde han og kameratene den dramatiske styrten.

HELIKOPTERSTYRT: Pilot Helge Andersen og kameraten overlevde helikopterstyrt ved Fossingfjorden i Telemark lørdag kveld. Video: Henning Lillegård og Per Flåthe. Klipp: Madeleine Liereng Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ULLEVÅL SYKEHUS (Dagbladet): - Jeg gjorde akkurat det jeg hadde tenkt jeg måtte gjøre, dersom rotoren stoppet. Den siste energien i rotoren ble brukt til å styre og steile helikopteret, sier pilot Helge Andersen (54).

- Vi skulle fly en rekognoseringstur til Langøy, like nord for Kragerø. Jeg hadde på forhånd funnet en landingsplass, og alt så greit ut, forteller Helge Andersen fra Arendal.

Sammen med en kamerat skulle han sjekke området, slik at mannskaper seinere kunne rydde en branntomt.

- Men da vi kom til Langøy, oppdaget jeg at det ikke var mulig å lande, slik jeg hadde trodd. Derfor avbrøt vi landingen, og satte kursen tilbake mot Geitryggen flyplass i Skien.

Rotoren døde ut

Kort tid etter at Andersen hadde bestemt seg for å returnere, fikk han problemer med helikopteret - en Robinson R44.

- Plutselig døde bare rotoren sakte ut. Motoren gikk for fullt, men av en eller annen grunn gikk rotoren saktere og saktere, før den til slutt bare døde.

Helge Andersen og kameraten var da vel 100 meter opp i lufta.

- Jeg handlet på instinkt. Det var tre valg, enten kunne jeg forsøke å lande i sjøen. Da ville vi falt som en murstein. Fra lufta så vi også et jorde, men vi hadde ikke nok kraft, og ville da styret rett i bakken. Den tredje muligheten var å bruke styrefarten og ta sikte på noen store trær på øya, sier Helge Andersen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.