218 drept og 450 skadet etter eksplosjoner ved kirker og hoteller på Sri Lanka

Flere av angrepene er utført av selvmordsbombere. Sannsynligvis står én gruppe bak, ifølge srilankiske myndigheter. 13 mistenkte personer er til nå arrestert.

Mange omkom i bombeangrepene mot flere kirker på Sri Lanka søndag. Dette bildet har den katolske kirken St. Sebastian's i  Waga, Sri Lanka, selv lagt ut på sin Facebook-side.

Dødstallene har steget utover dagen første påskedag, etter en serie bombeangrep på Sri Lanka. Mellom klokken seks og syv på morgenen norsk tid ble det meldt om seks eksplosjoner i tre kirker og tre hoteller.

Kirken St. Anthony's Shrine i hovedstaden Colombo, St. Sebastian's Church i Negombo og Zion Church i Batticaloa øst på øya ble rammet. Det ble også tre luksushoteller i den sentrale delen av Colombo: Shangri La, Cinnamon Grand og Kingsbury.

Ved 11-tiden norsk tid skal det også ha gått av en bombe på hotellet Tropical Inn i Colombos forstad Dehiwala. To skal være drept i dette angrepet. Like etter gikk det av ytterligere en bombe i forstaden Orugodawatta nord for hovedstaden. Tre politifolk ble drept etter at en selvmordsbomber sprengte seg selv da politiet kom.

Søndag kveld er nok en bombe funnet like ved hovedflyplassen i landet, men den er blitt uskadeliggjort, melder Sri Lanka Airforce via nyhetsnettstedet News First.

På en pressekonferanse sa forsvarsminister Ruwan Wijewardene at gjerningspersonene er identifisert, og at politiet jobber med å pågripe dem.

Ministeren uttalte også at flere av angrepene er utført av selvmordsbombere, og at det sannsynligvis er én gruppe som står bak.

Søndag kveld opplyser politiet at 13 personer er arrestert, alle skal være srilankere, melder Reuters og lokale medier.

35 utlendinger blant de døde

Søndag ettermiddag opplyste politiet på Sri Lanka at det er 218 drepte og 450 skadde. Det skal være minst 35 utlendinger blant de døde, i tillegg til at fem personer er savnet. 11 av dem er allerede identifisert. Tre danske statsborgerer en blant de omkomne, melder danske utenriksmyndigheter.

Direktøren for The National Hospital i Colombo sier til srilankiske Daily Mirror at det er døde utlendinger fra Polen, Danmark, Kina, Japan, Pakistan, USA, India, Marokko og Bangladesh på sykehuset.

Spesialstyrker fra politiet på Sri Lanka går til aksjon mot et hus i Colomboi der de mistenkte at medhjelpere bak terrorangrepene befant seg.

– Ikke hørt om norske ofre

Ved 15-tiden søndag visste ikke Utenriksdepartementet om noen nordmenn var rammet. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) omtaler angrepene på Sri Lanka som grusomme og feige.

– Vi har foreløpig ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet i angrepene, men det er en uoversiktlig situasjon. Vi kommer til å jobbe utover kvelden med å kartlegge nordmenn i området og vil bistå dersom noen har behov for det, sier utenriksministeren til NTB.

Ifølge Søreide er det om lag 400 nordmenn som har registrert seg som reisende på Sri Lanka. Alle oppfordres til å kontakte sine pårørende og melde fra.

Har erklært portforbud

Skolene i Sri Lanka er nå stengt, det samme er de fleste butikkene. Parlamentet skal holde et krisemøte om situasjonen tirsdag.

Myndighetene har også erklært portforbud som skal vare fram til klokken 6 mandag morgen og stengt tilgangen til flere sosiale mediers meldingstjenester. Hensikten skal være å unngå spredning av falske nyheter.

Erkebiskopen i Colombo har avlyst alle påskegudstjenester inntil videre.

På Twitter ligger bilder og videoer som viser omkomne og hardt skadede og omfattende ødeleggelser inne i kirkene. Bombeangrepene skjedde midt under svært godt besøkte påskegudstjenester i de katolske kirkene.

Advarsel

Landets øverste politisjef hadde ti dager i forveien sendt ut nasjonalt varsel om risiko for mulige selvmordsangrep, ifølge dokumenter som AFP har fått tilgang til.

– Utenlandsk etterretning har meldt at NTJ (National Thowheeth Jama'ath) planlegger å gjennomføre selvmordsangrep mot viktige kirker og den indiske ambassaden i Colombo, het det i varselet.

NTJ er en radikal muslimsk gruppe på Sri Lanka som fikk oppmerksomhet i fjor da den ble koblet til ødeleggelse av buddhist-statuer.

Så langt har ingen uttalt at de sto bak søndagens angrep. Lokale medier påpeker at det dreier seg om tilsynelatende målrettede angrep mot religiøse og økonomiske mål.

Øystaten var i 37 år preget av en brutal borgerkrig mellom regjeringen og den tamilske LTTE-geriljaen (Tamiltigrene) som ble avsluttet i 2009.

Flere hundre er såret og 42 skal være drept på Sri Lankas hovedstad Colombo.
Les også

Nina var på vei til et av hotellene som ble rammet av terrorbombene på Sri Lanka

– Grusomme scener

Mano Ganeshan, som er statsråd i landets regjering, har besøkt åstedet for eksplosjonene i Colombo. Han uttrykker sjokk over angrepene.

Finansminister Mangala Samaraweera sier angrepene ser ut til å ha vært «godt koordinert i et forsøk på å ta liv, skape kaos og anarki», og at «mange uskyldige folk» er drept.

En annen statsråd, Harsha de Silva, beskriver det han omtaler som «grusomme scener» ved St. Anthony's Shrine, og at «mange kroppsdeler ligger strødd utover». Han kondolerer til alle som har mistet sine kjære.

Erna Solberg er en av flere verdensledere som fordømmer angrepene og uttrykker sin støtte til Sri Lankas befolkning på Twitter søndag formiddag.