Orkanen Oscar treffer Norge lørdag - bare ett område slipper unna

Starter på Vestlandet lørdag ettermiddag.

HER STARTET DET: Oscar startet i det gul-markerte krysset sørøst for Bermuda på søndag. Lørdag ettermiddag treffer orkanen Vestlandet mellom Fedje og Stad. Kart: National Hurricane Centre.
HER STARTET DET: Oscar startet i det gul-markerte krysset sørøst for Bermuda på søndag. Lørdag ettermiddag treffer orkanen Vestlandet mellom Fedje og Stad. Kart: National Hurricane Centre. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Været i Norge nå

Oppdatert for 3 minutter siden

    Det er ingen målestasjoner som rapporterer nå.

    Orkanen Oscar våknet til liv sist søndag tusen kilometer sørøst for Bermuda.

    Nå beveger den seg i rasende fart, bokstavlig talt, over Atlanterhavet, og treffer kysten av Vestlandet nådeløst lørdag ettermiddag.

    Det stopper ikke der. I løpet av mandagen vil hele Norge ha merket orkanen fra Det karibiske hav - med ett unntak.

    - Lavlandet i Sør-Norge vil ikke merke noe til den kraftige vinden. Men også her kan det bli mer regn som følge av varme luftstrømmer i orkanens kjølvann, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt i Bergen til Dagbladet.

    Vindstyrken er målt til 135 kilometer i timen de par første dagene av Oscars levetid. Den styrken er langt over minstemålet for Beaufort-skalaens verste vindstyrke orkan.

    - Uvanlig store ødeleggelser

    Om orkaners virkning på land, har fagskalaen for vindstyrker denne karakteristikken: «Forekommer meget sjelden, uvanlig store ødeleggelser».

    Og slik arter orkaner seg til havs, ifølge samme Beaufort: «Luften er fylt av skum og sjørokk som nedsetter synsvidden betydelig. Sjøen er fullstendig hvit av drivende skum».

    Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.