Folks ferieplaner er forsøkt avdekket i en undersøkelse Respons har utført for Sparebank 1. Basert på svarene fra de drøyt tusen spurte, slår undersøkelsen fast at 468.000 skal feriere i Norge, 406.000 har planer om å dra til Sverige i sommerferien, mens 378.000 går for dansk sommer. Spania, fjorårets klare feriefavoritt, havner i år på fjerdeplass, med 376.000 nordmenn som tenker seg dit.

Tiltrekkende

Sammenlignet med i fjor har særlig Sverige tilsynelatende økt tiltrekningskraften på nordmenn kraftig:

– Sverige er fortsatt et rimelig land å feriere i, det er kort reisevei og vi blir tatt godt imot. Jeg er ikke overrasket over at Sverige går til topps i sommer, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB.

Fram til juli hadde forsommeren i store deler av landet vært kald, våt og grå. Den siste uka har imidlertid godværet dukket opp i Skandinavia:

– Ja, akkurat nå tror jeg nok folk har vært fornøyd med å ha lagt ferien til Norge, Sverige og Danmark og at de ikke har brukt mye penger på å reise sørover bare for å få det varmere enn det er her, sier Gundersen.

Kroneverdi

Økonomi er en medvirkende faktor når folk velger å holde seg i Norge i ferien. Undersøkelsen bekrefter flere tidligere målinger i år som viser at mange ønsker å redusere noe på ferieutgiftene sine.

– Det er blitt dyrere å feriere utenlands på grunn av svak kronekurs. Større økonomisk usikkerhet her hjemme spiller nok også inn, men ikke minst gjorde den norske supersommeren i fjor at mange har satset på norgesferie i sommer, sier Gundersen.

Troen på at den norske sommeren skulle slå til igjen, kan ha medvirket til at flere enn tidligere ventet med å bestille årets ferie. Ved utgangen av mai hadde 1,1 millioner ennå ikke bestilt ferien. På samme tid i fjor oppga 850.000 at de ennå ikke hadde bestilt.

Hellas holder stand

Ifølge Sparebank 1 planlegger 52 prosent av voksne nordmenn å dra til utlandet i hele eller deler av sommerferien. Det er en nedgang fra 57 prosent i fjor.

På favorittlista, etter de tre skandinaviske land og Spania, følger Hellas, på en femteplass grekerne også hadde i fjor. Rundt 265.000 nordmenn går for gresk sommer i år.

For øvrig viser undersøkelsen at det er store forskjeller i utferdstrangen mellom landsdelene. To av tre i Oslo skal til utlandet, mens bare 39 prosent av befolkningen i Trøndelag legger sommerferien utenfor landets grenser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Vi er blitt beskyldt for alt mulig. Det er tåpelig

- Det vi nå gjør, kunne like gjerne vært gjort for syv eller ti år siden

Legger 19,3 milliarder dollar på bordet for å redde aksjemarkedet

Se DNTV: Total gresk tragedie

Total gresk tragedie
Total gresk tragedie
01:28
Publisert: