DEBATT

Nei, frafall i ungdomsidretten er ikke et problem

Hvorfor er det så viktig for idretten å redusere frafallet blant ungdom?

IKKE OVERRASKENDE:  Er det noe merkelig i at eldre ungdommer helst vil trene på fleksible tidspunkter, og i egen regi, i hvert fall hvis de ikke er konkurranseorienterte? 
Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
IKKE OVERRASKENDE: Er det noe merkelig i at eldre ungdommer helst vil trene på fleksible tidspunkter, og i egen regi, i hvert fall hvis de ikke er konkurranseorienterte? Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ungdom slutter fordi skiidretten legger opp til at de skal bli verdensmestre, melder Aftenposten i den nyeste av en lang rekke saker de siste årene som uttrykker bekymring over at arbeidet med å motvirke frafallet i ungdomsidretten ikke ser ut til å lykkes. Utviklingssjefen i idrettsforbundet, Anja Veum, legger til at skiforbundet i sine tall for frafall ikke har registrert om ungdommen slutter i organisert idrett, eller om de skifter fra én idrett til en annen. I den grad det siste er tilfelle, er det ikke noe problem, sier hun. Men de ønsker at flest mulig skal forbli aktive.

Merk at aktiv her ser ut til å bety det samme som aktiv i organisert idrett. NIF vil kort sagt organisere en størst mulig del av barn og unges fysiske aktivitet. Er det noen grunn til det?

Det går an å se på frafallet som helt naturlig: Et svært stort flertall prøver seg i idretten en eller annen gang i løpet av barneårene. Noen gir seg fort fordi de ikke finner seg til rette, andre gir seg en eller annen gang i løpet av puberteten, når de får andre interesser eller opplever at skole og venner blir viktigere. En mindre andel motiveres av idrettens logikk og blir med videre, mens noen få av disse igjen har en mer eller mindre realistisk ambisjon om å bli toppidrettsutøvere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.