Verden

Migranter drar over sjøen til Storbritannia

Noen migranter har begynt å velge sjøveien fra Frankrike til Storbritannia. Det er farlig.

Veien er kort fra den franske kysten ved byen Calais til klippene på Englands sørkyst. På den andre siden av Den engelske kanalen venter løftet om et nytt liv. Det er lett å la seg lokke.

– Kanalen ser smal ut. Men det er fortsatt 30 kilometer til den andre siden, sier Bernard Bracq. Han er ordfører i byen Wissant utenfor Calais. I tillegg er det andre store farer: nattemørket, det kalde vannet, vanskelig vær og strømmer i sjøen. Ikke minst er dette et sted hvor veldig mange skip seiler forbi.

– De ser etter en plan B. Men det er en dårlig plan B, fordi den er svært farlig, sier Bracq.

Den idylliske landsbyen hans ligger i regionen Hauts-de-France. Den er blitt startstedet for mange av dem som velger sjøveien. Det er i stedet for å prøve snike seg på en lastebil. Mange lastebiler tar toget gjennom tunnelen under Kanalen til Kent i Storbritannia.

Franske myndigheter har avslørt flere forsøk på å krysse Kanalen. Den siste uken har de avslørt 28 forsøk. Det er først og fremst iranske migranter som ser ut til å velge denne ruten. De siste ukene har de funnet tre gummibåter som var skjult. Og det bare i Wissant.

Byen Boulogne-sur-Mer ligger lenger bortover kysten. Der stjal noen nylig en fiskebåt. Kystvaken vekket eieren. De hadde sett båten seile i rykk og napp. Den seilte langs en fergerute ved den engelske kysten. Britiske myndigheter stoppet båten. Det var 17 personer om bord. Tre av dem var barn.

Båteieren frykter at motoren er ødelagt. Tyveriet kan ha ødelagt for jobben hans. Likevel føler han med dem som la ut fra Boulogne midt på natten.

– Dette er ikke bare deres feil. Om det var krig her, og vi måtte redde familiene våre. Hva ville vi gjort?

Siste utgave

På forsiden nå