Mens redningsarbeidere jobber i ruinene, er Italia og EU i ordkrig om hvem som har skylden for brokollapsen

Samtidig kommer det dramatiske historier fra de som overlevde brokatastrofen i Italia.

Minst 38 personer er bekreftet døde og 15 skadet etter den største broulykken i Europa på flere tiår. Redningsmannskaper leter fortsatt etter overlevende og døde.

Minst 38 personer er bekreftet døde og 15 skadet etter den største broulykken i Europa på flere tiår.

Mellom 10–20 personer skal fortsatt være savnet og kan ligge under ruinene av Ponte Morandi-broen, som ligger på motorveien A10 ved den italienske havnebyen Genova.

Flere hundre redningsarbeidere og brannmenn jobber fortsatt i ruinene der rundt 200 meter av broen kollapset, noe som førte til at opp til 35 biler og lastebiler ble klemt sammen i betongen eller raste i bakken 45 meter lenger ned.

Redningsmannskapenes håp om å finne overlevende blir redusert for hver dag som går, men de gir ikke opp.

– Vi leter fortsatt etter hulerom der vi kan finne mennesker, levende eller ikke, sier brannmann Emanuele Gissi til nyhetsbyrået AFP.

Ponte Morandi-broen som på folkemunne er kjent som Genovas «Brooklyn Bridge», strakte seg over bygninger, jernbanespor og et elveutspring.

Ble hentet ut av ruinene

Samtidig som redningsarbeiderne jobber med å saumfare ruinene, kommer det flere historier fra vitner og overlevende fra ulykken.

Redningsoperasjonen som hentet ut dataspillselgeren Gianluca Ardini (29), ble fanget på film i en tweet fra brannvesenet (under).

Filmen skal vise at redningsmannskapene firer ham ned i tau fra bilen, som var fanget i restene av konstruksjonen, rundt 20 meter over bakken, ifølge lokalavisen Genova24.

29-åringen skal ha sluppet unna ulykken med en skulder ute av ledd. Mannen som satt ved siden av ham i bilen, mistet livet.

Hans gravide kone, Hiulia Organo, sier at hun tror tanken på at han skulle få se deres barn bli født, ga ham styrke til å holde ut mens han ventet på hjelp.

Luciano Goccia var i førerhuset på sin pickup på en parkeringsplass like under broen da sjokkbølgene fra brokollapsen kom.

– Jeg hadde akkurat parkert og åpnet døren for å komme ut. Jeg hørte braket og ble kastet opp i luften, mistet pusten og traff en vegg. At jeg ble slengt bakover av lufttrykket reddet livet mitt, mener han.

Minst 38 personer er bekreftet døde og 15 skadet etter den største broulykken i Europa på flere tiår.

Familien skulle på ferie – alle mistet livet

Myndighetene i Genova har sluppet en liste med navn på 21 italienske ofre, ifølge nyhetsbyrået AFP.

På listen er blant annet en familie fra Liguria-regionen nordvest i Italia, der Genova er hovedstaden. Far (44), mor (41) og sønnen (8) var, ifølge familiens etterlatte, på vei for å rekke en ferge til Sardinia der de skulle feriere.

I en annen bil satt et par som var på vei tilbake fra bryllupsreise i California i USA med deres to barn på 16 og 12. Ingen overlevde.

Mellom 10–20 personer skal fortsatt være savnet og kan ligge under vrakrestene fra Ponte Morandi-broen, som er på motorveien A10 ved den italienske havnebyen Genova.

Chilenske myndigheter har bekreftet at tre chilenere som bodde i Italia, er blant de døde. Fire franske innbyggere, alle i 20-årene, mistet også livet. De var på vei for å delta på en musikkfestival.

Italia og EU i ordkrangel

Mens etterlatte sørger og redningsmannskapene fortsatt jobber på spreng, er EU og Italia i ordkrangel om skylden for det som skjedde.

Det er fortsatt uklart hva som forårsaket kollapsen på broen som var fra 1967. Det var kraftig regnvær og sterke vindkast da ulykken skjedde. Det skal også ha vært lynnedslag i området. En teori er at broen var feilkonstruert, ifølge The Economist.

Innenriksminister og EU-skeptiker Matteo Salvini mener at det er EUs regelverk som har skylden for at Italia ikke har kunnet bruke mer penger på sikkerhet og helse.

Gjentatte ganger de siste dagene har han rettet fingeren mot EU.

– Hvis eksterne avtaler hindrer oss fra å bruke pengene vi trenger for sikkerhet til skoler og motorveier, må vi spørre oss selv om vi skal respektere disse avtalene eller sette sikkerheten til italienere først. Jeg velger åpenbart det siste, sa Salvini tirsdag.

Det fikk EUs budsjettkommissær Günther Oettinger til å reagere kraftig i en melding på Twitter (under).

Han sier Italia vil motta 2,5 milliarder euro til vei og jernbane fra 2014 til 2020 – i tillegg til 12 milliarder euro til regioner som er i økonomiske vanskeligheter.

EU har også gitt grønt lys for at Italia skal motta 8,5 milliarder euro som kan brukes nasjonalt.

EU-kommisjonen, som er EUs utøvende organ, har sagt at de ikke ønsker å være med i en ordkrig, og mener Italia gjentatte ganger har tjent på Brussels involvering.

Redningsmannskaper og brannvesen leter fortsatt i ruinene etter personer.

Gransker privat selskap

Statsminister Giuseppe Conte uttalte tirsdag at all infrastruktur i landet fra nå av skal dobbeltsjekkes.

De siste dagene har de også intensivert angrepene på det private selskapet som har ansvaret for landets motorveier og broen. Myndighetene beskylder infrastrukturgiganten Autostrade per l'Italia for ikke å ha gjort godt nok vedlikehold, noe selskapet benekter.

Transportmyndighetene i Italia har uttalt at de mener selskapet må forplikte seg til å bygge opp broen for egen regning og betale alt arbeid for å bygge opp igjen bygninger og området rundt broen.

Flere hundre mennesker som bor i området ved kollapsen, får fortsatt ikke flytte hjem fordi myndighetene frykter at konstruksjonen i blokkene ble skadet som følge av rystelsene da broen raste sammen.