Svenska Akademien

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault dømt til to års fengsel for én voldtekt

Anklagene mot Arnault skapte skandale i Svenska Akademien.

DØMT: Jean-Claude Arnault, ofte bare omtalt «Kulturprofilen», er dømt til to års fengsel for voldtekt. Foto: NTB Snanpix.
DØMT: Jean-Claude Arnault, ofte bare omtalt «Kulturprofilen», er dømt til to års fengsel for voldtekt. Foto: NTB Snanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den svensk-franske teaterregissøren Jean-Claude Arnault (72) er dømt til to års fengsel for én voldtekt og er frikjent for en annen.

Arnault har stått tiltalt for to voldtekter mot en og samme kvinne i 2011. Arnault avviser alle anklager.

Dommen ble kunngjort av tingretten i Stockholm mandag klokka 11. Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om tre års fengsel.

Anklagene mot Arnault dukket opp i november 2017. I kjølvannet av metoo-kampanjen sto 18 kvinner fram i Dagens Nyheter der de beskrev overgrep og seksuell trakassering som de anklaget ham for.

Arnault har drevet et kultursenter som har fått pengestøtte av Svenska Akademien, institusjonen som deler ut Nobels litteraturpris.

18 kvinner sto fram

Han er også gift med lyrikeren Katarina Frostenson, som fram til april var medlem av akademiet. I likhet med en rekke andre medlemmer forlot hun institusjonen som følge av den opprivende konflikten.

Skandalen startet 21. november i fjor, da 18 kvinner sto fram i avisa Dagens Nyheter med anklager om at en «sentral person i svensk kulturliv» hadde utsatt dem for seksuell trakassering og overgrep.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.