DEBATT

Politisert forskning:

Jeg skal raljere over Helgheims CV

Forskning skal komme relevante grupper eller samfunnet til gode. Det betyr at forskningsresultater skal ligge til grunn for nødvendige politiske endringer. Det er å påvirke politiske prosesser. Det er ikke et problem, det er et mål.

FORSKING OG POLITIKK: Jeg vil gjerne se litt på substansen i Jon Helgheims påstand – at det er galt å sette forskningsresultater inn i en politisk sammenheng, skriver innsenderen. Her er Helgheim på vei til et sentralstyremøte i Frp i august. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORSKING OG POLITIKK: Jeg vil gjerne se litt på substansen i Jon Helgheims påstand – at det er galt å sette forskningsresultater inn i en politisk sammenheng, skriver innsenderen. Her er Helgheim på vei til et sentralstyremøte i Frp i august. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Frp`s Jon Helgheim har avgitt meg en visitt i Dagbladets kronikk den 8 november. Han er bekymret for politisering av forskningsresultater. Han mener at forskere og eksperter i for stor grad påvirker norsk justispolitikk og innvandringspolitikk. Han nevner flere eksempler, men han kritiserer meg for at jeg har hevdet at fengselsstraff ikke virker etter hensikten på unge lovbrytere. Forskersamfunnet må gå i seg selv, hevder han, og vi må rydde opp.

Min kronikk i avisa Nordlys fra 7. januar i år var en reaksjon på justisminister Kallmyrs forslag om bruk av mer og strengere fengselsstraff overfor barn og unge mellom 15–18 år. Jeg fulgte opp barneombud Helga Bejer Engs reaksjon på dette der hun advarer mot bruk av fengsel overfor barn. Jeg pekte på at hver gang ungdom og kriminalitet settes på dagsorden i media, kommer en Frp-er med krav om strengere straffer. Det slår aldri feil.

Helgheim ble kanskje irritert over at jeg antydet tvil om det er ungdommenes beste de ønsker med disse forslagene eller om det er forakt for disse ungdommene de har i stedet for omsorg.

Helgheim henviser til et stort europeisk studium fra 2016, ledet fra Universitetet i Bergen, som har studert fengselsstraff koblet opp mot tilbakefall av kriminalitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.