DEBATT

Debatt: #metoo

Jeg tenker at vi norske menn har godt av å bli behandlet som ei skyldig gruppe

Det er ei gruppe som fornekter, bagatelliserer og latterliggjør #metoo med lanse og utestemme, og det er Facebook-Høyre.

«HJERNEVASK»: Etter Harald Eias (t.h.) program «Hjernevask» har det blitt en større åpenhet for å trekke inn biologiske forklaringsmodeller der det er relevant, skriver kronikkforfatteren. Kunstneren Lisa Dillan protesterte mot prisen som en del av sitt Headstand performance-prosjekt. Foto: NIna Hansen / Dagbladet
«HJERNEVASK»: Etter Harald Eias (t.h.) program «Hjernevask» har det blitt en større åpenhet for å trekke inn biologiske forklaringsmodeller der det er relevant, skriver kronikkforfatteren. Kunstneren Lisa Dillan protesterte mot prisen som en del av sitt Headstand performance-prosjekt. Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Reaksjonene på #metoo er blandet. Det er klart det er mye som er problematisk: Rettssikkerhet, gapestokk, fraværet av gråsoner, ønsket seksuell oppmerksomhet, kvinners overgrep eller offerets definisjonsmakt. Siste ord er ikke sagt.

Men det er åpenbart at kampanjen er viktig, at det synes å være vanlig at menn med makt misbruker sin stilling. Og at vi menn har et problem. Problemet er åpenbart kulturelt og sosialt. Vi lever i en kultur der neste generasjon synger at å seire er «som å knulle i munnen» i garderoben etter kampen.

Jeg tenker at vi norske menn har godt av å bli behandlet som ei skyldig gruppe. Nå får vi også føle hvordan det er å være muslim eller innvandrer, og bli dømt for alle andre menns handlinger. Vi blir sett på som potensielle overgripere i kraft av vårt kjønn, ikke som enkeltmennesker i en rettsstat. Det er ille. Men erfaringen har vi godt av.

Det massive omfanget av kampanjen viser at det er en ukultur, en understrøm av misbruk av makt. Noen menn har tatt til orde for å ta det ansvaret. Men det er ei gruppe som fornekter med lanse og utestemme, Facebook-Høyre. Interessant nok er de ei gruppe med sterk motstand mot innvandrere og muslimer, som definerer den fremmede mannen som nettopp seksuelt farlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.