Coronaviruset:

Island med ny turistteori

Nylig åpnet Island for turister fra Færøyene og Grønland. Overfor Dagbladet lanserer islandske helsemyndigheter en ny teori om turisters rolle i smittespredningen.

POSITIV: Onsdag forteller Islands assisterende helsedirektør, Kjartan Hreinn Njálsson, til Dagbladet at de håper å knekke coronaviruset innen kort tid. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Islands assisterende helsedirektør, Kjartan Hrein Njálsson, sier til Dagbladet at de ikke tror at turister utgjør særlig stor fare for smittespredning.

- Vi må ikke glemme at vi innledningsvis ikke stengte grensene våre. Vi tok fortsatt imot turister da situasjonen ble ekstremt alvorlig i Spania, Italia og Kina, sier Njálsson til Dagbladet og forklarer:

- Vi tror ikke at turister utgjør stor smittefare på Island. Dette fordi de oppfører seg annerledes enn befolkningen, og hovedsakelig omgås hverandre. Jeg tror at det bare er fire av våre tilfeller som kan spores tilbake til turister.

Norge vurderer

Nylig kunngjorde Island at de åpner for turister fra Færøyene og Grønland ved å fjerne innreisekarantene for befolkningen deres. Dette på bakgrunn av smittesituasjonen på øyene.

Samtidig vurderer norske myndigheter hvorvidt de skal tillate fritidsreiser i Norden fra 15. juni. Avdelingsleder i Folkehelseinstituttet, Line Vold, sier til Dagbladet at turisters bevegelsesmønstre er noe som vil inngå i disse vurderingene.

- Det inngår i den totale pakken som vi ser på med tanke på smittevernfaglige vurderinger om reiser. Så det pågår en prosess hvor vi vurderer alt dette, sier Vold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.