Verden
Bilde 1 av 6

Her sprer oljen seg utover havet

Tankskipet Sanchi brant og sank i havet. Nå sprer oljeflak seg ut over Østkinahavet. Se bilder.

Oljen ligger som flak på overflaten i Østkinahavet nær Kina. Det er fem dager siden tankskipet Sanchi tok fyr. Skipet sank til slutt i havet. Tre store flak med olje sprer seg fra stedet. Kinesiske myndigheter forsøker å hindre en katastrofe, skriver nyhetsbyrået NTB.

Onsdag fant myndigheten nøyaktig sted der skipet sank. Nå skal undervanns-roboter sendes ned til vraket. Det meldte China Global Television Network onsdag.

Allerede tirsdag ble det første oljeflaket funnet. Det er 18 kilometer langt. Dette flaket ligger øst for der skipet sank. Et annet flak er 15 kilometer langt. Det siste flaket er på 5 kilometer. Det har spredd seg nord for stedet der ulykken skjedde.

Oljeflakene er mye større enn de var mandag. Det sier myndighetene.

Tirsdag forsøkte to skip å få fjernet oljen. De sprayer kjemikalier der skipet sank. Slik vil de løse opp oljen.

– Dette er noe vi bruker tid og ressurser på. Ingen ønsker seg en katastrofe til, sa Lu Kang, talsmann for Kinas utenriksdepartement.

Ulykken er tragisk for klimaet. Men den er også en tragedie for folk som jobbet på skipet. 32 mennesker døde i ulykken. Tankskipet var på vei fra Iran til Sør-Korea. 6. januar kolliderte det med et kinesisk lasteskip. Det skjedde i havet øst for Shanghai i Kina. Bare tre av de døde er funnet.

Brannen førte til voldsomme flammer og giftig røyk. Det var også veldig dårlig vær. Dette gjorde redningsarbeidet vanskelig. Tankskipet drev i flere dager. Til slutt eksploderte det og sank.

Skipet var lastet med nesten 1 million fat kondensat. Det er en type olje som er veldig lett. Dermed fordamper den raskt eller brenner opp.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå