DEBATT

Debatt: Psykisk helsehjelp

God hjelp er også rask hjelp

Vi ønsker at behandlere i helsetjenesten skal gi god hjelp. Men å gi god hjelp handler også om å gi rask hjelp.

BEMANNER OPP: Mennsker med psykiske lidelser har måttet vente lenge på behandling, og ofte fått et fragmentert og mangelfullt tilbud. Det er dette vi nå gjør noe med. Det har blitt flere behandlere i frontlinjen. Antall psykologer i kommunene har økt fra 130 til 600, skriver helseminister Bent Høie. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
BEMANNER OPP: Mennsker med psykiske lidelser har måttet vente lenge på behandling, og ofte fått et fragmentert og mangelfullt tilbud. Det er dette vi nå gjør noe med. Det har blitt flere behandlere i frontlinjen. Antall psykologer i kommunene har økt fra 130 til 600, skriver helseminister Bent Høie. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladets kommentator Inger Merete Hobbelstad skriver 28. januar at psykiatere og psykologer premieres for å jobbe fort heller enn godt. Det stemmer ikke. Vi ønsker at behandlerne i helsetjenesten skal jobbe godt.

Men å sette frister for når ting skal skje, handler også om god behandling til pasientens beste. Det forhindrer at syke mennesker må gå og vente i uvisshet.

I fjor innførte vi pakkeforløp for psykiske helse og rus. Målet var å gi pasientene bedre behandling og unngå unødvendig ventetid. Pakkeforløpene setter frister for hva som skal skje og når det skal skje.

Både fagfolk og pasienter har vært med på å lage disse pakkeforløpene. Noen fagfolk var bekymret for at de skulle føre til strømlinjeformet behandling som ikke var tilpasset den enkelte pasient. Det er innspill vi har tatt på alvor.

Vi har derfor sørget for at pakkeforløpene bare setter rammer for behandlingen. Hva som skal skje innenfor rammen, og hvordan det skal skje, er opp til behandleren og pasienten.

Mennesker med alvorlige psykiske lidelser lever i snitt tjue år kortere enn andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.