Tema
Bilde 1 av 2

Får alle god nok informasjon om korona?

Halvparten av de som er på sykehus med korona, er født i et annet land. Hvorfor er det sånn?

– I februar kom korona-pandemien til Norge. Det ble vi fortalt på norsk. Da lot myndighetene være å oversette informasjonen til andre språk. Det sier Fakhra Salimi.

Hun er leder for Mira-senteret i Oslo. Det er en frivillig organisasjon. Senteret har laget en rapport. Den viser hvordan minoritets-kvinner opplevde de første månedene av pandemien.

Siden i vår har regjeringen kommet med informasjon om korona på mange andre språk. Men det er fortsatt ikke godt nok, mener Salimi. Hun er opprinnelig fra Pakistan.

– Selv fikk jeg en SMS fra kommunen her om dagen. Den var skrevet på urdu. Det var et par setninger om korona, nokså dårlig oversatt. Mange pakistanere som ikke kan lese eller skrive, forstår ikke urdu. Deres morsmål er punjabi, sier Salimi.

Mer enn tre av ti smittede med korona i Norge er født i et annet land. Det sier Folkehelse-instituttet (FHI). Halvparten av de som ender på sykehus med viruset, er innvandrere.

Les også: Gir innvandrere informasjon på flere språk

Myndighetene er bekymret. Derfor har de satt sammen en gruppe med eksperter. De skal jobbe med å få ut viktig informasjon om korona til innvandrere. Salimi er en av disse ekspertene.

Språk er ikke det eneste problemet, sier hun. Det handler også om ulikhet i økonomi og hvordan vi lever.

– Mange innvandrere har utsatte jobber. For eksempel i matbutikk eller transport. Der møter de mange mennesker.

Flere bor også tett og har dårlig råd, sier Salimi.

Hun gir et eksempel fra rapporten de har laget. En familie på fire bor sammen i en liten leilighet. Én av dem blir smittet.

– Mor i huset hadde diabetes. Hun sto altså i fare for å bli alvorlig syk av korona. Likevel var det hun som tok vare på den syke. Samtidig måtte hun beskytte seg selv og resten av familien. Moren kledde seg i søppelsekker og spritet baderommet jevnlig. Hun sov i stua. Det er et mirakel at resten av familien ikke ble smittet, sier Salimi.

Dette skjedde i april. Familien fikk ikke tilbud om et sted den smittede kunne være. De fikk heller ikke ta korona-test. Det finnes mange slike historier. Myndighetene må hjelpe utsatte familier, sier Salimi.

Jon Helgheim er fra Fremskrittspartiet. Han har sagt at det virker som om innvandrere bryr seg mindre om pandemien. Det skriver kanalen NRK. 
Salimi mener det blir helt feil.

– Mange innvandrere forlot ikke huset sitt i det hele tatt da Norge stengte ned i mars. De var redde for å bli smittet. Når en krise kommer, blir alt verre for dem som allerede har det vanskelig. Selvfølgelig bryr de seg, sier Salimi.

Les også: Innvandrere opplever smittehets

Hun sier smittevern er enklere for dem som har god råd, stort hus og fast jobb.

Til Mira-senteret kommer kvinner med minoritets-bakgrunn. Der kan de få krisehjelp, informasjon og støtte.

– Mange forteller at de har blitt hetset på grunn av korona-smitten. Særlig kvinner som bruker hijab og ser annerledes ut. Folk har kalt dem stygge ting. De har blitt bedt om holde seg hjemme.

Statsminister Erna Solberg har fått flere rapporter om hets mot innvandrere. Det sier hun til nyhetsbyrået NTB. Det gjelder mange svensker og polakker, sier hun.

Smitten blant innvandrere fører altså til mer enn sykdom. Minoriteter opplever nå mer rasisme, sier Salimi.

Hun har klare forslag til hva som bør gjøres. Nå skal hun og resten av regjeringens utvalg forsøke å finne nye løsninger.

Siste utgave

På forsiden nå