Full krangel om Churchills mørke fortid: - En skurk

Ja, Winston Churchill var rasist, sier norsk biograf.

HELT: Det er ingen tvil om at britenes tidligere statsminister Winston Churchill er en helt. Han tilskrives æren for de alliertes seier over nazistene under andre verdenskrig. Likevel har debatten om hans mørkere sider igjen blusset opp. Her viser han sitt karakteristiske V-tegn for seier i etterkant av krigen. Foto: NTB Scanpix
HELT: Det er ingen tvil om at britenes tidligere statsminister Winston Churchill er en helt. Han tilskrives æren for de alliertes seier over nazistene under andre verdenskrig. Likevel har debatten om hans mørkere sider igjen blusset opp. Her viser han sitt karakteristiske V-tegn for seier i etterkant av krigen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det startet i det små etter Liam Neesons sjokkerende intervju i forrige uke. Den 66-årige «Taken»- og «Schindlers liste»-stjerna fortalte om et voldsomt raseri han bar på etter at en person nær ham ble voldtatt av det som ble beskrevet som en mørkhudet mann for mange år siden.

- Jeg gikk opp og ned i gatene med en batong, og håpet på at noen ville tilnærme seg meg. Jeg skammer meg over å si dette, men jeg gjorde det kanskje i ei uke, og håpet at en «mørkhudet jævel» skulle komme ut av puben og yppe til bråk, skjønner du? Slik at jeg på den måten kunne … drepe ham, fortalte Neeson i intervjuet med The Independent.

- Hvit nasjonalist og massemorder

Den tidligere Liverpool-stjerna John Barnes gikk i etterkant ut og forsvarte Neeson. Jamaica-fødte Barnes ble selv utsatt for rasisme på fotballbanen på 80- og 90-tallet, og mente Neeson fortjente en medalje fordi skuespilleren tok et oppgjør med sin egen tidligere forutinntatthet.

- Han sier at han skammer seg over det han følte. Du kan ikke bebreide ham for å tenke det, sa Barnes til Sky News.

Da Barnes fikk spørsmål om nordirske Neeson burde miste sin ridderorden for kommentaren, svarte han følgende:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.