Fredrik Haugen har ennå ikke startet en kamp for sin nye klubb. Her forklarer han hvorfor.

– Jeg trengte å prøve noe nytt, sier Fredrik Haugen om overgangen fra Brann.

Fredrik Haugen har byttet Branns helrøde drakt med AEK Larnacas grønne og gule.

Etter ti år for hjembyens lag forlot han alt det kjente. Rødt ble byttet ut med grønt, bergensk med gresk og vinterkulde med sydenvarme.

Etter tre måneder i en helt ny tilværelse, er det første spørsmålet som melder seg ganske trivielt.

– Hvordan har du det, Fredrik Haugen?

– Jeg trives veldig godt. Det er et godt sted å være og jeg har fått gode kompiser på laget, sier 28-åringen på telefon.

I tre måneder har Larnaka på Kypros’ sørkyst vært hans hjemby.

– Den største forskjellen er at jeg sitter ute i hagen i stedet for inne foran ovnen, sier Haugen.

Slet med ettervirkninger av korona

Han sier de første månedene av hans nye liv har vært hektisk.

– Det er et helt nytt land og en ny kultur. Det tar tid å bli kjent med laget, ligaen og en ny type fotball. Det har gått veldig fint.

– Ligaen er veldig annerledes enn Eliteserien. Det er mange teknisk skolerte spillere, og mye spill på trange flater, sier Fredrik Haugen.

AEK Larnacas mål er å spille kvalik til Europa. Når sluttspillet nærmer seg slutten, ligger laget 13 poeng bak det målet.

– Det ser vanskelig ut nå. Man merker at det ikke er godt nok og at supporterne krever bedre resultater. Det har vært ordentlig kok rundt klubben, det er jeg heldigvis vant med, sier Haugen.

Han har foreløpig ikke fått muligheten fra start til å bidra til å bedre resultatene.

– Jeg har fått noen gode innhopp. Planen var at jeg skulle bruke tid på å komme inn i startelleveren. Jeg regner med å spille enda mer fremover, sier han.

– Jeg har blitt godt kjent med lagkameratene. Vi er mange utenlandske spillere, og kommunikasjonen i laget foregår på engelsk, sier Haugen.

Haugen kom til Kypros etter en lang sesong i Brann. Den fikk imidlertid et ufrivillig avbrekk for Haugen da han ble smittet av korona.

– Det er en av hovedgrunnene til at jeg ikke har startet kamper ennå. Sykdomsforløpet mitt var mildt, men jeg har slitt med ettervirkninger. Selv om den fysiske formen har vært bra, har jeg slitt med hodepine og tunge bein etter smitten, sier Haugen

– Jeg merker at mange har sterke følelser knyttet til klubben. Det liker jeg, sier Haugen.

Å se Fredrik Haugen i en annen drakt enn Branns, er uvant. Han har hatt den på seg 276 ganger. Bare fem spillere har gjennom historien spilt flere Brann-kamper enn Haugen, og i ti år har spilleren og klubben hengt i hop.

De 4684 kilometerne mellom Bergen og den halvstore byen på den kypriotiske sørkysten tvinger frem litt skurr på telefonlinjen. Budskapet fra Haugen er likevel klart.

– Jeg trengte å prøve noe nytt. Ti år er lenge å være i en klubb. Man kommer til et punkt hvor man må ha nye utfordringer og omgivelser for å utvikle seg, som spiller og menneske, sier Bønes-gutten.

– Kanskje var jeg kommet til det punktet en stund før jeg dro fra Brann.

– Noe inni meg sa at jeg måtte prøve noe nytt. Det handler ikke om Brann, men om min egen utvikling, sier Fredrik Haugen.

– Burde du forlatt Brann tidligere?

– Det er vanskelig å si. Jeg har alltid gitt alt for Brann, men trengte nye utfordringer. Det var i hvert fall riktig for meg å søke nye utfordringer, sier Haugen.

Les også

Fredrik Haugen trekker frem ett øyeblikk i Brann-karrieren

– En kjent konsekvens

Brann-lege Magnus Myntevik har vært sentral i fotballens arbeid med å takle koronapandemien som leder for medisinsk råd i Norges Fotballforbund (NFF).

Han sier seinvirkninger er en kjent konsekvens for enkelte som blir smittet av korona.

– Det samme gjelder andre virus som influensa og kyssesyken. Jeg vil likevel ikke si det er normalt blant de utøverne jeg kjenner, sier Myntevik, som i tillegg er lege for Åsanes fotballag og håndballaget til Tertnes.

– Det er etter hvert en del toppidrettsutøvere som har vært smittet av korona. Det blir spennende å se hva fremtidig forskning sier om senvirkningene blant disse, sier Myntevik.

– Vi har på generelt grunnlag målt fine resultater på de utøverne som har vært smittet av korona, sier Myntevik.

Legen sier det er fornuftig å justere aktivitetsnivået, slik Haugen har gjort.

– Ble Fredrik Haugen kjørt for hardt for tidlig etter koronasykdommen?

– Jeg synes ikke det. Når han rapporterer om senvirkninger, er det likevel et spørsmål man kan stille seg. Korona er så nytt at det finnes lite forskning på området, sier Myntevik.