KOMMENTARER

Fotball-VM i Russland

Fotball bak sløret

Iranske kvinner får ikke se herre-fotball hjemme. Men under VM i Russland kan de lette på sløret.

KVINNE PÅ KAMP: Noen mener at fotball er for både kvinner og menn. Det iranske presteskapet mener noe annet. Foto: AFP / NTB Scanpix
KVINNE PÅ KAMP: Noen mener at fotball er for både kvinner og menn. Det iranske presteskapet mener noe annet. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Da Iran møtte Spania i Kazan i går kveld var det mange iranske kvinner på tribunene. Det samme var tilfellet da Iran spilte sin første VM-kamp, og vant 1 - 0 mot Marokko, sist fredag i St. Petersburg. Iranerne var smilende og jublende til stede, og preget bybildet med å uttrykke stolthet for laget sitt, som til og med hadde vunnet sin første VM-kamp på 20 år.

Det var mange iranske kvinner som lyste opp byen med sine smil og sin glede. Mange av dem var helt uten slør. De var akkurat som andre supportere.

For en stund.

For iranske kvinnelige supportere er ikke som andre fotball-supportere. De får nemlig ikke lov til å se herre-fotball når de er hjemme i Iran. Kapteinen på det iranske landslaget svarte unnvikende på det delikate politiske spørsmålet på den obligatoriske pressekonferansen i Kazan i går.

- Å snakke om dette ville være respektløst mot turneringen, sa lagkaptein Masoud Shojaei, ifølge Reuters.

Selv om Shojaei tidligere har sagt at kvinner må få gå på kamper, er det et for hott tema å kommentere under VM. Det strengt konservative iranske presteskapet er nemlig kategorisk imot at iranske kvinner skal få se herre-fotball. De mener det er for frivolt, og ikke i overenstemmelse med islams lære.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.