Dødsyulykke i Forsvaret

Forsvaret får millionbot etter at Hågen (21) døde

Forsvaret får flengende kritikk for svikt i forbindelse med sersjant Hågen Skattums (21) dødsulykke.

DØDSULYKKE: Sersjant Hågen Skattum døde i en sprengningsulykke på skytefelt på Skjold i Troms. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
DØDSULYKKE: Sersjant Hågen Skattum døde i en sprengningsulykke på skytefelt på Skjold i Troms. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsvaret får flengende kritikk for svikt i forbindelse med sersjant Hågen Skattums (21) dødsulykke. Boten fra påtalemyndigheten er på 10 millioner kroner.

Forelegget på 10 millioner kroner er det høyeste beløpet Forsvaret noen gang er blitt ilagt, ifølge NRK. Det tilsvarer beløpet etter Christina Rødstøls (19) dødsulykke på Rena i 2009. Det er Troms politidistrikt som har utstedt forelegget på ordre fra Troms og Finnmark statsadvokatembeter.

Brøt arbeidsmiljøloven

Påtalemyndigheten konkluderer med at Forsvaret brøt både arbeidsmiljøloven og den militære straffeloven i forbindelse med sprengningsulykken som førte til at 21 år gamle Hågen Skattum døde.

- Ingen enkeltpersoner har utvist straffskyld i denne saken, men etterforskningen har avdekket vesentlige systemfeil som fikk alvorlige konsekvenser. Med klarere retningslinjer, instruksjon, opplæring og kontroll kunne Forsvaret ha forebygget ulykken, sier politiadvokat Linn Rognli Hansen i Troms politidistrikt.

Skattum mistet livet fredag 27. oktober 2017 da et tungt bærbart mineryddingssystem gikk av mens det ble klargjort for sprenging under et kurs på Mauken skytefelt nær Skjold i Indre Troms. Han var i sitt første år som sersjant. To andre vernepliktige som også var i nærheten, fikk hørselsskader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.