DEBATT

Reproduksjonstallet

Folkehelseinstituttet under lupen

Regjeringen valgte å slå ned viruset. Det var på tross av, og ikke på grunn av, FHIs anbefalinger.

KUNNE GÅTT MYE VERRE: Dersom Bent Høie og regjeringen hadde hørt bare på FHI og direktør Camilla Stoltenberg, 12. mars, kunne vi i dag hatt en situasjon med vesentlig mer smitteutbredelse, sykelighet og dødelighet, skriver innsenderne. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
KUNNE GÅTT MYE VERRE: Dersom Bent Høie og regjeringen hadde hørt bare på FHI og direktør Camilla Stoltenberg, 12. mars, kunne vi i dag hatt en situasjon med vesentlig mer smitteutbredelse, sykelighet og dødelighet, skriver innsenderne. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den 28. mai skrev vi en kronikk i Dagbladet der vi påstår at FHIs leder Camilla Stoltenberg presenterer misvisende beregninger av hva reproduksjonstallet (R) var rett før nedstengningen av Norge 12. mars.

I Dagbladet 5. juni kom Stoltenberg med et tilsvar der hun ikke imøtegår vår kritikk, men i stedet gjentar sin påstand om en R på 1,1 den 12. mars. Samtidig innrømmer hun vår antakelse om at tallet stammer fra en modell vi mener ikke kan brukes tidlig i epidemien.

Andre beregninger av R for denne perioden, bl.a. fra FHI, anslår R omkring 3. At Stoltenberg fortsatt hevder at R skal ha vært så lav 12. mars, mener vi bidrar til å befeste en feilaktig oppfatning om at nedstengningen kan ha vært unødvendig.

I vår kronikk skrev vi videre at FHI den 12. mars, til forskjell fra regjeringen, mente at en nedstengning ikke var nødvendig. I sitt tilsvar skriver Stoltenberg at vi tar feil. Dette begrunner hun med FHIs risikovurdering fra 12. mars. Det inviterer til å hente fram igjen denne rapporten og se hva FHI skrev om risiko og tiltak.

I risikovurderingen fra 12. mars anslår FHI at 2,2 millioner (42 prosent av befolkningen) vil bli smittet totalt. FHI foreslo smittebekjempende tiltak, men målet med tiltakene var ikke å slå ned epidemien, men å bremse den og hindre overbelastning av helsevesenet: «Når epidemien begynner, er målet å bremse spredningen slik at epidemikurven avflates» (side 5).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.