0:00 | 0:40
45 personer ble dømt til tvungent psykisk helsevern i 2019.

Det er en økning på 164 prosent på ti år, viser tall P4-nyhetene har hentet fra Statistisk Sentralbyrå.

I 2009 ble 17 personer dømt til tvungent psykisk helsevern. Til og med 2017 hadde aldri flere enn 30 personer blitt dømt til denne typen straff i løpet av ett år.

Lovendring er årsaken
- Dette er et utslag av en lovendring fra 2016, sier psykologspesialist med doktorgrad i rettspsykiatri, Pål Grøndahl.

Det er ikke lengre kun alvorlige voldstilfeller eller lignende som kan utløse denne straffen, men også gjentakende hendelser av mindre alvorlig grad.  

- Endringen skjedde for å tette et smutthull i lovverket som hadde sørget for at personer som ikke kunne dømmes til fengsel, men som heller ikke begikk alvorlig nok lovbrudd til å bli dømt til tvunget psykisk helsevern ble stående uten oppfølging, sier Grøndahl.

Bekymret
- Dette kan bety at færre psykisk syke får nødvendig behandling. 

Det sier generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen. Hun bekymret for kapasiteten i behandlingstilbudet til alvorlig psykisk syke

- Samtidig som flere dømmes er kapasiteten i sektoren den samme som tidligere. Det er ikke en bærekraftig situasjon, påpeker Gundersen.

Noen av dommene fra 2019:
- En 22 år gammel mann ble dømt til tvungent psykisk helsevern for drapsforsøk med kniv på Grønland i Oslo i desember 2018.
- En 32 år gammel mann ble i Hedmarken tingrett dømt til tvungent psykisk helsevern etter at han stakk en politimann med saks i desember 2018.
- En 49 år gammel mann som var tiltalt for å ha drept en 67 år gammel kvinne med øks på en gravlund i Haugesund i februar ble dømt til tvungent psykisk helsevern.
En 20 år gammel russisk statsborger ble i Oslo tingrett dømt til tvungent psykisk helsevern etter at han knivstakk en kvinne i en butikk i Oslo i januar.
- En 36 år gammel mann er dømt til tvungent psykisk helsevern for drapsforsøk på en mann på Oslo S i 2018.
- En mann i 40-årene fra Trysil ble dømt til tvungent psykisk helsevern etter at han forsøkte å drepe en nabo med kniv i juni 2018.
- En 18 år gammel afghansk mann ble dømt til tvungent psykisk helsevern for to drap og et drapsforsøk i Trondheim i 2018.
- En 44 år gammel mann fra Hordaland ble i Bergen tingrett dømt til tvungent psykisk helsevern etter at han drepte sin mor i 2018.