Erdogan får fem nye år som president. Tilhengerne feirer seieren i gatene

ISTANBUL (Aftenposten): Recep Tayyip Erdogan får fem nye år som Tyrkias president. Søndag kveld så han ut til å vinne med over 53 prosent av stemmene.

Recep Tayyip Erdogans tilhengere feiret vilt i gatene i Istanbul søndag kveld. Det så da ut til å være helt sikkert at Erdogan ville vinne presidentvalget.

Etter at 99 prosent av stemmeurnene var blitt talt opp i Tyrkia, ligger president Recep Tayyip Erdogan (AKP) søndag kveld an til å ha vunnet en klar seier. Ifølge Reuters har han fått 52,5 prosent av stemmene i presidentvalget. Hovedmostanderen Mohammed Ince ser ut til å ha fått 31 prosent.

I en tale søndag kveld sier Erdogan at det tyrkiske folk har gitt ham mandat til å fortsette som president i fem nye år.

– Jeg håper ingen vil forsøke å kaste en skygge over resultatet og skade demokratiet for å dekke over sine egne nederlag, sier han.

De første anklagene om valgfusk har allerede kommet fra opposisjonen.

Recep Tayyip Erdogan sier at han har fått mandag til en ny periode som president.

Måtte ha minst 50 prosent

Erdogan trengte minst 50 prosent av stemmene for å unngå at valget går til en andre valgomgang om to uker. Om han nå blir valgt til president i nye fem år, kommer han til å bli den mektigste presidenten Tyrkia noensinne har hatt.

AKPs velgere feiret søndag kveld i gatene i Istanbul. Det er fullstendig kaos med tutende biler, tyrkiske flagg og mange mennesker.

– Han er ingen diktator, han er en leder. Seieren tilhører de som tror. Det osmanske riket vil gjenoppstå, for han er den andre erobreren. Hans moral og karakter gjør at han erobrer være hjerter, sier en gruppe Erdogan-tilhengere til Aftenposten under feiringen utenfor partihovedkvarteret til AKP i Istanbul.

I Istanbuls gater er Erdogan-tilhengerne i gang med feiringen søndag kveld.

Erdogans fremste rival, Muharrem Ince (CHP), ligger ifølge tyrkiske medier an til å få cirka 31 prosent av stemmene. Meral Aksener (Iyi-partiet) har fått 8 prosent av stemmene, mens Selahattin Demirtas (HDP) har fått 8 prosent.

Saken fortsetter under bildene.

Manipulasjonsanklager

Opposisjonen i Tyrkia anklager statlige medier for å manipulere foreløpige valgresultater for å gi inntrykk av at president Recep Tayyip Erdogan ledet trygt.

Også Ince selv anklager det statlige nyhetsbyrået Anadolu for å manipulere resultatene.

– Jeg ber alle representantene i stemmelokalene om ikke å forlate valgurnene, sier han.

Erdogan og AKP kan vinne på alle fronter

Selv om noen stemmer er ennå ikke blitt talt opp, ser det ut til at Erdogan og hans Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) har gjort et bedre valg enn mange trodde i ukene før valget.

Samtidig er det uklart om det kurdiskvennlige venstrepartiet Folkets demokratiske parti (HDP) når over sperregrensen på 10 prosent. Hvis dette blir resultatet, kan AKP klare å beholde sitt rene flertall i parlamentet. Hvis HDP når over 10 prosent, ser det ut til at AKP får noen få mandater under et rent flertall.

Muharrem Ince får nå ikke sjansen til å utfordre Recep Tayyip Erdogan i en andre valgomgang.

Mot enorm skuffelse for Ince-velgerne

Dersom trenden holder seg, ligger det an til en voldsom nedtur for Muharrem Ince og Det republikanske folkepartiet (CHP). Ince hadde i dagene før valget samlet millioner av begeistrede velgere på sine valgmøter i Izmir og Istanbul.

Men skal man tro de første resultatene, ligger Ince langt fra selv å få støtte fra en tredjedel av velgerne. Enda verre ser det ut for CHP i parlamentsvalget. Etter at 88 prosent av stemmeurnene er talt opp, ligger partiet an til å få bare 22,2 prosent av stemmene.

For Tyrkia er mer enn de største byene lengst vest i landet. Erdogan og AKP ser nok en gang ut til å ha vunnet stort i Anatolia, det tyrkiske kjerneområdet.

Meral Aksener og Iyi-partiet ser ut til å ha tatt mange stemmer fra CHP i parlamentsvalget.

Nytt parti kan ha stjålet mange stemmer fra CHP

AKP ligger an til å få 43,2 prosent av stemmene til parlamentet. Det nye nasjonalistiske partiet Iyi-partiet (10 prosent av stemmene) ser ut til å ha tatt mange flere stemmer fra sentrum-venstre-partiet CHP enn fra det gamle nasjonalistiske partiet MHP (11,4 prosent av stemmene).

Samtidig som de riksdekkende TV-kanalene melder at Recep Tayyip Erdogan kommer til å vinne presidentvalget, har kilder som står CHP nær at Erdogan ikke kommer til å få over 50 prosent av stemmene.

TV-stasjonen Halk-TV, som står partiet CHP nær, påstår at Erdogan bare har 46,6 prosent av stemmene, mens Muharrem Ince har 40,4 prosent av stemmene.

Med så sprikende tall, kan det ligge an til påstander om valgfusk.

En talsmann for AKP gikk søndag kveld ut og sa at det tyrkiske valgsystemet «ikke kan manipuleres» siden alle partiene har observatører som følger hver eneste valgurne.

Uansett valgresultat fremstår tyrkerne som et svært splittet folk. Mens valget foregikk reiste vi rundt til flere valglokaler for å høre med tyrkerne om hvorfor de stemte som de gjorde.

Mukime Yasmin (46), som er kokk, sier hun er veldig fornøyd med Erdogan styre. Hun avga sin stemme på skolen i Kasimpasa i Istanbul der Erdogan gikk på skole for over 50 år siden.

– Jeg er veldig fornøyd med AKP

Mukime Yasmin avga søndag sin stemme ved Piyalepasa-skolen i Kasimpasa i Istanbul. Dette er skolen der president Recep Tayyip Erdogan gikk på skole for over 50 år siden.

Hun ga uttrykk for at hun var veldig fornøyd med det Erdogan og hans parti, Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP), har fått til i løpet av 16 år ved makten.

– Det avgjørende for meg er at jeg som muslim kan leve i frihet og i et demokrati, sa hun.

– Tidligere kunne jeg for eksempel ikke gå på et militært sykehus fordi jeg bruker hijab. Nå er det ikke slik lenger.

Hassan og Esra Saldirici tok med seg sønnene Mohammed Emir (4) og Mustafa Eymen (1) til valglokalet i Kasimpasa i Istanbul. De stemte på Recep Tayyip Erdogan og AKP.

– AKP har skaffet oss ting vi ikke hadde før

Ved Orbay-skolen i Kasimpasa var stemningen også god.

– Det viktigste for oss har vært hvordan det var før AKP, og hvordan det er blitt etter at de fikk makten, sier Hassan Saldirici (39).

Han og kona Esra har tatt med seg sønnene Mohammed Emir (4) og Mustafa Eymen (1) til stemmelokalet.

De to mener blant annet helsetilbudet er blitt langt bedre for folk flest med AKP. De vil heller ikke være med på at skolen er for dårlig.

– Våre barn er ikke gamle nok til å gå på skolen ennå, men jeg har nevøer og nieser som gjør det bra på skolen, sier Esra.

Mustafa Kemal Sandal mener Tyrkia trenger en sterk leder. Derfor har han stemt på Recep Tayyip Erdogan.

– En sterk leder vil verne oss mot ulvene

Over plassen ved skolen beveger Mustafa Kemal Sandal (90) seg med langsomme skritt.

– Ting var mye verre før. Folk vet ikke hvordan det var, sier den for lengst pensjonerte tollbetjenten. Han synes landet trenger en sterk leder, og mener Erdogan er den eneste av dagens tyrkiske politikere som når opp.

– Det er for mange ulver som venter på at vi skal falle. Hvis du er tyrker, så må du stemme på den som er sterk og kan beskytte oss, sier Sandal.

Mustafa og Müge Anli Keceli vil sikre datteren en god utdannelse.

– Datteren vår må få vokse opp i et fritt og moderne land

I en langt mer liberal del av Istanbul, ved Eliler Anadoli-skolen i Besiktas, traff vi ingen tilhengere av Erdogan.

– Vi har en liten datter på 1,5 år. Jeg vil ikke at hun skal bli påvirket av myndighetene når hun skal begynne på skolen, sier Müge Anli Keceli (37). Stemmen sin har hun nettopp avgitt ved skolen der hun selv var elev.

Mannen hennes, Mustafa Keceli (37), forteller at han måtte kjempe hardt for å sikre seg Müge Anli som kjæreste for 22 år siden.

– Guttene her ville banke meg opp, sier han, mens kona ler.

Mustafa mener landet må gå tilbake til verdiene som navnebroren Mustafa Kemal Atatürk innførte i Tyrkia for snart 100 år siden.

– Tyrkia må bli mer moderne og europeisk, sier han.

Den pensjonerte politimannen Ismet Ilze spilte fotball med president Recep Tayyip Erdogan da de vokste opp i Kasimpasa i Istanbul. Men Erdogan får ikke Ilze's stemme.

Venstrebacken vil ikke stemme på spissen Erdogan

Utenfor skolen i Kasimpasa traff vi også en mann som har møtt Erdogan personlig.

– Han er to år eldre enn meg, men vi gikk på denne skolen sammen i en periode og var naboer i fem år, forteller den pensjonerte politimannen Ismet Ilze (62).

De to gikk ikke i samme klasse, men spilte fotball sammen, forteller han. Erdogan var kjent som en slagkraftig spiss og var i sin ungdom på nippet til å bli profesjonell fotballspiller. Ilze var venstreback og nådde ikke samme høyder.

Ilze gjør det klart at Erdogan og AKP ikke får hans stemme. I presidentvalget har han stemt på Ince, i parlamentsvalget på det kurdervennlige venstrepartiet Folkets demokratiske parti (HDP), som kjemper for å komme over sperregrensen på 10 prosent.

– Det viktigste for meg er frihet og demokrati. Det har vi manglet de siste 15 årene.

Aftenpostens Midtøsten-korrespondent Tor Arne Andreassen rapporterer fra Istanbul.