KVIER SEG: En del kvinner kan kvie seg for å ta prøver fra underlivet, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.
KVIER SEG: En del kvinner kan kvie seg for å ta prøver fra underlivet, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:50
- Dette er alarmerende høyt tall og vi må gjøre alt vi kan for å få disse kvinnene til å ta en celleprøve, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Det er anbefalt at alle kvinner mellom 25 og 69 år jevnlig tar en celleprøve av livmorhalsen. På den måten kan en avdekke celleforandringer på et tidlig stadium og dermed hindre at disse utvikler seg til livmorhalskreft.

Avstand og redsel
Ryel mener det kan være flere årsaker til at folk lar være å ta en slik prøve.

- Det kan være avstander, for eksempel i Finnmark kan det dreie seg om at det er langt å reise til fastlegen. det kan være at folk glemmer å gå til legen, at man ikke er vant til å gå til fastlege. Det kan være at man kvier seg dersom fastlegen er en mann, det kan være at en ikke liker å ligge i en gynekologstol og det kan være andre kulturelle og språklige grunner, forklarer generalsekretæren.

Kampanje for tredje år på rad
1. september setter Kreftforeningen i gang årets Sjekkdeg-kampanje, der målet er å få flere til å ta en celleprøve. 

Kampanjen ble startet av kreftsyke Thea Steen for to år siden og har på to år ført til at 34.000 flere kvinner har tatt en slik prøve. Steen døde av livmorhalskreft i fjor sommer, 26 år gammel.

- Kampanjen skal informere og motivere kvinner til å ta en celleprøve. Vi har flere kvinner med oss som har laget filmsnutter som spres i sosiale medier, sier Ryel.

Leger med på kampanje
I tillegg har foreningen fått med seg fastlegene på laget.

- Fastlegene vil i denne tiden snakke med kvinner som kommer til dem og spørre om de har tatt en celleprøve og tilby dem å ta den der og da, sier generalsekretæren.

18. september vil gynekologer ved 12 norske sykehus jobbe gratis utover kvelden og ta celleprøver.

Årets kampanje sparkes i gang i Thea Steens hjemby Stavanger, der det blant annet skal vises en dokumentar om Thea. I tillegg vil hennes mor og søster overrekke en sjekk fra Thea Steens minnefond til Kreftforeningen, penger som skal gå til å forebygge livmorhalskreft.

Hvert år får over 300 kvinner i Norge livmorhalskreft og rundt 70 kvinner dør årlig av sykdommen, viser tall fra Kreftregisteret.