Norge

Dømt til tvungent psykisk helsevern etter Kongsberg-drapene

Espen Andersen Bråthen har fått dommen sin etter Kongsberg-drapene.

Buskerud tingrett konkluderte med at Espen Andersen Bråthen var utilregnelig da drepte fem mennesker. Han er dømt i det som blir kalt Kongsberg-drapene. Det skjedde 13. oktober i fjor.

Han var tiltalt for fem knivdrap og elleve drapsforsøk med pil og bue. I tillegg til 13 tilfeller av grove trusler.

Dommen mot Bråthen ble offentliggjort fredag formiddag.

Utfallet var ventet. Rettspsykiatriske sakkyndige slo fast at han lider av kronisk paranoid schizofreni. Påtalemyndighetene var enige i dette. Det var også Bråthen sin forsvarer.

– Vi har å gjøre med en syk person. En person som er uten skyldevne, sa aktor Andreas Christiansen i sin sluttprosedyre i tingretten.

Under rettssaken fortalte Bråthen at han følte han måtte gå ut og drepe mennesker. Det var for at han selv kunne bli gjenfødt til et bedre liv. Han oppsøkte matbutikken Coop Extra på Nytorget i Kongsberg. Han tok med seg pil og bue.

Der skjøt han piler mot en rekke personer. Han traff tre av dem. Ingen av dem ble påført livstruende skader.

Etter det gikk hun ned i Hyttegata. Det ligger 150 meter fra Coop. Her gikk han inn i boligene til beboerne. Han drepte dem han traff med kniv.

Han ble pågrepet rundt 37 minutter etter at angrepet startet. Han har vært tvangsinnlagt på regional sikkerhetsavdeling på Dikemark i Asker siden 15. oktober.

– Tiltalte hadde åpenbart klare vrangforestillinger på tidspunktet for handlingene, sa Vibeke Gjøslien Martins i sin sluttprosedyre. Hun var medaktor.

Bråthen har en lang historie med psykisk sykdom. Fra starten har politiet trodd at han har vært psykotisk da han begikk drapene.

Han fikk i 2007 diagnosen paranoid schizofreni. Rettspsykiaterne som har vurdert Bråthen, mener at han fremdeles har diagnosen. De mener at den er kronisk.

– Vi har sett hva tiltalte er kapabel til. Han har en alvorlig sinnslidelse som han etter all sannsynlighet ikke vil bli frisk av, sa Martins.

Martins mente at han må få medisiner og bli tett oppfulgt. Mest sannsynlig livet ut, sa hun.


Siste utgave

På forsiden nå