DEBATT

Klimadommen:

Derfor anker vi

Det spiller ingen rolle for klimaet hvor norsk olje forbrennes. Derfor anker vi klimadommen.

DELSEIER: Selv om staten ble frikjent av Oslo tingrett i januar for brudd på grunnlovens miljøparagraf (§112), vant vi i en viktig seier i at vår tolkning av paragrafen ble lagt til grunn, skriver kommunikasjonsleder i Greenpeace Norge, Erik Martiniussen. På bildet er leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, og Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom, tilstede i Oslo tingrett under klimarettssakens første runde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DELSEIER: Selv om staten ble frikjent av Oslo tingrett i januar for brudd på grunnlovens miljøparagraf (§112), vant vi i en viktig seier i at vår tolkning av paragrafen ble lagt til grunn, skriver kommunikasjonsleder i Greenpeace Norge, Erik Martiniussen. På bildet er leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, og Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom, tilstede i Oslo tingrett under klimarettssakens første runde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Isen i Arktis smelter, havet stiger og ørkenen sprer seg i mange land. Klimaendringene er allerede i gang og vi har bare så vidt begynt å kjenne på konsekvensene.

Siden førindustriell tid har gjennomsnittstemperaturen på jorden steget med over én grad. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det er likevel en av de raskeste temperaturøkningen jorden noen gang har opplevd.

Den geologiske historien forteller oss at klimaendringer også tidligere har hatt katastrofale konsekvenser for livet på jorden. Forskjellen denne gangen er at vi kan gjøre noe med det.

Selv om staten ble frikjent av Oslo tingrett i januar for brudd på grunnlovens miljøparagraf (§112), vant vi i en viktig seier i at vår tolkning av paragrafen ble lagt til grunn. Staten er i henhold til Grunnlovens § 112 forpliktet til å ivareta naturmangfoldet og livsgrunnlaget for etterslekten. Dette livsgrunnlaget og naturmangfoldet er definert som en rettighet som vi og våre etterkommere har. Iverksettes det tiltak som krenker disse rettighetene, kommer grunnloven til anvendelse.

Og det er mer. For ifølge dommer krenker alvorlige klimaendringer etterslektens rettigheter. At staten likevel ble frikjent, skyldes at utslippene fra norsk olje i all hovedsak oppstår i utlandet og ikke på norsk territorium. Og selv om utslippene fra norskprodusert olje vil forårsake alvorlige klimaendringer, mente dommeren norske myndigheter ikke kan holdes ansvarlig for disse, ettersom forbrenningen skjer i utlandet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.