Den lille mannen som ble enorm som statue

Revolusjonsfører Vladimir Lenin ble hedret med flere statuer enn noen annen diktator. Men noe hjertevarmt menneske var han ikke.

SVENSKE SKO: Lenin kjøpte nytt fottøy i Stockholm - på veien hjem for å lage opprør.  Han syns ikke det passet seg for en mann i hans posisjon og gå rundt i sveitsiske fjellsko.  (Foto: Asbjørn Svarstad)
SVENSKE SKO: Lenin kjøpte nytt fottøy i Stockholm - på veien hjem for å lage opprør.  Han syns ikke det passet seg for en mann i hans posisjon og gå rundt i sveitsiske fjellsko.  (Foto: Asbjørn Svarstad) Vis mer
Publisert

BERLIN (Dagbladet): Vladimir Lenin var bare 54 år gammel og hadde sittet på den sovjetiske makten i sju år, da han i 1924 forlot denne jammerdal. Rundt omkring i hans røde rike, sto det allerede statuer og byster av ham på offentlige kontorer – og helst også på torget i alle byer. I virkeligheten hadde han vært en småvokst kar på 1,65 med et ansikt som var sterkt preget av arr. Når han nå kom på sokkel, var sjefsbolsjeviken gjerne blitt både to, fire, seks meter høy – og hadde fått et oppsyn som var glattere enn Putins.

Allerede abonnent? Logg inn

Kos deg i påsken!

Dagbladet Pluss, Elbil24 Pro, KK Pluss og Se og Hør Pluss i samme pakke!

PlussTotal

Mer av absolutt alt!

Dagbladet Pluss

Mer å snakke om.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.