KOMMENTARER

Tilfellet Makedonia

Da folket sa tja så det sang

Lille Makedonia hadde omsider løst sin gordiske knute, og var på vei mot både EU og Nato. Så sa folket et rungende tja til hele løsningen.

FEIRER: Folk som støtter boikott av folkeavstemningen om navneendring i Republikken Makedonia feiret på søndag. Foto Reuters / NTB Scanpix
FEIRER: Folk som støtter boikott av folkeavstemningen om navneendring i Republikken Makedonia feiret på søndag. Foto Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet):Fattig, lite, og på mange måter ubetydelig, har Republikken Makedonia havnet midt i den diplomatiske ildlinja mellom Russland og Vesten. Dermed har landet på Balkan plutselig blitt viktig, av stort sett alle de gale grunnene.

Man skal holde tunga rett i munnen når man omtaler landet som i dagligtalen stort sett omtales som Makedonia. For det var nettopp landets navn søndagens folkeavstemning handlet om. 91, 5 prosent stemte for regjeringens forslag om å kalle landet Nord-Makedonia. Det var bare det at kun 37 prosent av velgerne tok seg bryet med å stemme. Dermed var folkeavstemningen om navneendringen formelt sett ugyldig, siden den krevde en deltakelse på mer enn 50 prosent for å være bindende.

Navnet er avgjørende for landets framtid fordi det er nøkkelen til Europa. Det kan høres ut som sludder, men det er ramme alvor. For nabolandet i sør, Hellas, har nemlig hindret enhver tilnærming til både EU og Nato for det lille landet på Balkan ved å insistere på at landet ikke kan hete Makedonia. Grunnen er at den greske provinsen Makedonia grenser til Republikken Makedonia, og Hellas - som den på alle måter sterke i dette forholdet - insisterer på copyright til navnet Makedonia. Derfor var det et diplomatisk gjennombrudd da den greske regjeringen og regjeringen i Republikken Makedonia tidligere i år ble enige om at landet i nord kunne ta navnet Nord-Makedonia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.