Brasils ekspresident Lula har blitt sluppet fri fra fengsel

Brasils tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva er ute av fengsel etter at en dommer fredag kveld besluttet at han skulle løslates.

LØSLATT: I dag ble Brasils tidligere president, Luiz Inacio Lula da Silva, løslatt fra fengsel. REUTERS/Rodolfo Buhrer / NTB Scanpix
LØSLATT: I dag ble Brasils tidligere president, Luiz Inacio Lula da Silva, løslatt fra fengsel. REUTERS/Rodolfo Buhrer / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere presidenten var ikledd en svart T-skjorte og dressjakke da han gikk ut av politiets hovedkvarter i byen Curitiba sør i Brasil. Han ble raskt omringet av støttespillere og journalister.

I en tale til de frammøtte lovet han å «fortsette kampen» for vanlige brasilianere, og han lovet å rette søkelyset mot «politiets løgnaktige side».

Lula har sittet fengslet siden april 2018 etter å ha blitt dømt for korrupsjon og hvitvasking av penger. Han har nektet for alle anklagene og sier de er politisk motivert.

Fredagens kjennelse kom etter at Høyesterett dagen før konkluderte med at en dømt person bare kan holdes fengslet etter at det ikke finnes flere ankemuligheter.

Lula har fortsatt en ankesak gående i rettsapparatet. Lulas advokat Cristiano Zanin sier høyesteretts beslutning har gitt presidenten «håp om at rettferdigheten kan seire».

- Vår juridiske kamp fortsetter, og vårt fokus er nå å få hele saken skrinlagt, sier Zanin.

Korrupsjon eller konspirasjon

Venstreorienterte Lula var president i Brasil fra 2003 til 2011. Han ble i juli 2017 dømt til ti års fengsel. Etter flere ankerunder ble dommen redusert til åtte år og ti måneders fengsel, men i februar fikk han en dom på ytterligere tolv år og elleve måneder i en annen korrupsjonssak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.