Brannen i asylmottaket på Rjukan slukket

En verdensarvlistet bygning som fungerer som asylmottak i Rjukan i Telemark, fikk store skader i en brann natt til lørdag.

Brann i Mandheimen asylmottak på Rjukan natt til lørdag. Foto: Radio Rjukan / NTB scanpix

Politiet meldte at brannen var slukket like før klokken 5 lørdag morgen. Brannvesenet drev da med etterslukking.

– Akkurat nå er det vakthold ved bygningen, for å passe på bygget og at uvedkommende ikke kommer inn. Vi skal jo undersøke tomten, sier operasjonsleder Petter Ebbesberg hos politiet i Telemark til Aftenposten.

– Betyr det at det er for tidlig å spekulere i hva som forårsaket brannen?

– Ja, jeg kan ikke uttale meg om årsak. Vi vil foreta avhør av beboere, vitner og de som driver stedet, sier operasjonslederen.

Politiet måtte evakuere 70 personer fra mottaket og tolv nabohus.

Meldingen om røykutvikling i fjerde etasje i Mandheimen statlige asylmottak kom klokken 22.05 fredag kveld. En time senere sto det flammer ut av pipa, og ikke lenge etter var det synlige flammer i fjerde etasje i murbygningen.

– Brannen har trolig utviklet seg da brannvesenet var der og lette etter kilden til røykutviklingen. Da var det ganske kaotisk en times tid, sier operasjonsleder Vidar Aaltvedt i Sør-Øst politidistrikt til NTB.

– Tragisk

Bygningen ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i fjor sommer, og i januar skulle arbeidet med å renovere bygningen starte. Flere millioner skulle brukes på å gjøre Mandheimen lik det den var i 1916, året den sto ferdig som hjem for enslige menn.

– Dette er en tragedie. Bygget skulle pusses opp neste år, sier ordfører Bjørn Sverre Birkeland til Rjukan Radio.

Rjukan og Notoddens industrihistorie kom inn på UNESCOs verdensarvliste i juli 2015 og ble dermed Norges åttende verdensarvsted. Det var Norsk Hydros anlegg for kunstgjødselproduksjon på Notodden og Rjukan som var utgangspunktet for søknaden.

Store vannskader

Slukningsarbeidet var vanskelig på grunn av kraftig vind og gnistregn fra brannen.

– Det var utfordrende med tanke på nabohusene. Det ble håndtert ved å dynke husene i vann, og tre nabohus har fått vannskader som følge av dette, sier operasjonslederen, som roser innsatsen til hjelpemannskapene. Over 50 personer fra brannvesen, politi, helsevesen, Tinn kommune, Røde Kors og Sivilforsvaret bidro i arbeidet.

Mottaket har store skader i fjerde etasje og på taket. Brannvesenet måtte rekvirere stigebil fra Kongsberg for å nå opp til brannen.

– Vi har ikke oversikt over skadeomfanget. Det kommer til å bli gjort undersøkelser så snart temperaturen på brannstedet tillater det, sier Aaltvedt.

Evakuerte får husly

Totalt 70 personer ble evakuert som følge av brannen. 46 bodde på mottaket og 24 i nabohus. De ble innkvartert i et senter som kommunen har organisert, hvor de får en seng og mat, ifølge politiet.

– To personer på mottaket var syke fra før, og de er lagt inn på Rjukan sykehus, opplyser operasjonslederen.

Det er uklart når de evakuerte kan flytte tilbake, melder politiet tidlig lørdag morgen. (NTB)