KOMMENTARER

«Ta ordet»:

Belønner skoleelever som utleverer seg

Retorikkonkurransen for elever i videregående skole premierer elever som forteller om noe dypt personlig framfor elever som bare snakker om en sak. Det er problematisk.

PRIVAT: I kveld går finalen i «Ta ordet» av stabelen, den som vanligvis avholdes i aulaen i Universitetet i Bergen. De siste årene har påfallende mange deltagere som forteller om noe privat, kommet langt i konkurransen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
PRIVAT: I kveld går finalen i «Ta ordet» av stabelen, den som vanligvis avholdes i aulaen i Universitetet i Bergen. De siste årene har påfallende mange deltagere som forteller om noe privat, kommet langt i konkurransen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Den som vil nå fram med budskapet sitt, må tåle å tale i forsamlingen, og de siste åra har et spesielt arrangement tatt sikte på å få ungdom til å gjøre nettopp dét. «Ta ordet» er en konkurranse arrangert av tunge aktører som Universitetet i Bergen, som inviterer elever i den videregående skolen til å holde korte foredrag om noe som engasjerer dem — og etter flere runder arrangerer en finale der en jury kårer den beste lille talen. Årets finale avholdes digitalt i kveld.

Det kan høres vel og bra ut: Her premieres elevenes engasjement, samtidig som de kan føle mestring ved å framføre et budskap de brenner for og bli møtt med jubel av sine jevnaldrende i salen. Men den som ser nærmere på finalistene og vinnerne av «Ta ordet» de siste ordene, kan fort få en bismak i munnen.

Påfallende mange av dem som når lengst i konkurransen snakker nemlig om noe svært personlig for dem, eller tar utgangspunkt i et case fra sitt eget liv. Eksempeltalen som er lagt ut på konkurransens hjemmeside fra finalen i fjor heter, typisk nok, «Min fitte er flott». Skoleelevene kan snakke om seksualitet og underliv, selvmord i sin egen vennekrets, ensomhet og sykdom i sin egen familie. Det er få som tar opp mer overordnede samfunnsspørsmål uten at det er forankret i en førstehåndserfaring, som kommer til siste runde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.