Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Skuffende og latterlig

Tekst
Norges første stjernekokk Eyvind Hellstrøm. Foto: Melisa Fajkovic.

Norges første stjernekokk Eyvind Hellstrøm. Foto: Melisa Fajkovic.

Norges første stjernekokk Eyvind Hellstrøm mener Michelin-guiden ikke har fulgt med i timen.

Ingen nordiske restauranter fikk tre stjerner da den nye nordiske Michelin-guiden ble sluppet torsdag. Forunderlig og skuffende, sier Norges første stjernekokk, Eyvind Hellstrøm.

Han var sjef på Bagatelle da restauranten fikk Norges første stjerne i guiden i 1986.

- Michelin er mystisk og mytiske og skaper masse buzz for ingenting. Ingen restauranter med tre stjerner i Norden er skuffende og latterlig. At Noma ikke får er rart, sier Hellstrøm til DN. 

Han mener at både svenske Frantzén og danske Noma hadde fortjent tre stjerner.

- Men nå er jo ikke jeg Michelin-direktør, sier Hellstrøm.

Skuffende

- Jeg kan være enig med redaktør for Michelins nordiske guide, RebeccaBurr som har uttalt at Oslo har stagnert, sier Hellstrøm. – Men damå de komme seg ut på landsbygda! Og at de ikke har tatt medStavanger, som er Norges mest internasjonale og dynamiskerestaurantby - er hårreisende - De har ikke fulgt mye med i timen, sier Hellstrøm om Michelin, og synes det er skuffende at en restaurant REE-NAA i Stavanger ikke er med på listen.

- De burde vært i Bergen og Trondheim også. Det er forunderlig at de ikke klarer å gjøre en grundigere jobb når de lanserer en nordisk guide.

- De sier at de har lite ressurser, men de vil jo spre informasjongjennom å selge guider. - Når de lanserte guide for Japan gav de 25restauranter tre stjerner, og flere hundre fikk to eller énstjerne. Hellstrøm har selv nylig vært i Tokyo , og forteller atflere av stjernerestaurantene skuffer.  - Dette viser bare atguiden ikke har noen troverdighet, og da er det ingen som gidderå kjøpe bøkene lenger, fortsetter Hellstrøm

Oppmerksomhet

Samtidig berømmer han Michelin for å skape oppmerksomhet rundt mat og matkultur, ikke minst her til lands.

- Vi kan takke franskmennene for å lage mye buzz om det å gå ut og spise, og Bocuse for å lage mye buzz om kokkene.

- Da vi fikk vår første stjerne i 1986 måtte vi gå selv gå for å kjøpe guiden i en bokhandel. Vi fikk beskjed at vi måtte gå på en bensinstasjon, sier Hellstrøm.

Bent Stiansen sier til DN at han var klar over at ressursene var grunnen tilat Michelin-guiden ikke var så omfattende i år. - De fleste tror atdet er en milliard inspektører, men det er det ikke, fortellerStiansen.  - Jeg synes det er synd - ut fra et fagligsynspunkt - at ikke flere byer er med, og forretningsideen tilden nordiske guiden ville vært bedre hvis man hadde fått med hele Norden.- I fjor sa de ganske tydelig at de skulle utvide med noen byer.Stiansen hadde allikevel håpet på en større guide, men han har god kontaktmed kolleger i Danmark som sier det kun er observert inspektører iÅrhus og København.Selv er han takknemlig for å få beholde sin Michelin-stjerne på Statholdergaarden

Hva skjedde med Fäviken?

Fredrik Berselius, som står bak den ny-nordiske restauranten Aska i New York, er også overrasket over stjernetildelingene i den nye Michelin-guiden for Norden.

-Jeg er overrasket. Jeg hadde hørt og trodd guiden denne gang skulle bevege seg ut av storbyene. Det har de ikke gjort. Hva skjedde med Fäviken? Med mindre byer?

Restauranten Fäviken ligger i det lille tettstedet Järpen nord for Åre i Sverige og er rangert som nummer 19 på S.Pellegrinos liste over verdens beste restauranter.

I likhet med Hellstrøm er også Berselius forundret over at ikke en eneste nordisk restaurant er funnet verdig tre stjerner i årets utgave av guiden.

--Jeg, som alle, hadde håpet og trodd på en trestjerner. Jeg hadde tro på Maemo, samt kanskje Frantzén og Matsalen i Stockholm.  Når alle andre land har trestjerners, hvorfor ikke én i Norden? spør Berselius.

- Norden har lenge vist seg å levere på et ekstremt høyt nivå, også servicemessig. Det har nok neppe noe med mangel på hvite duker å gjøre, men er likevel underlig. Norden troner på andre kåringer og dominerer jo dessuten Bocuse D'Or. Vi får håpe på neste år!

Kjedelig

Foodie Rune Rake er også forundret.

- Det der var kjedelig, de kan ikke ha vært mye rundt. Det er mange rundt de store byene som hadde fortjent en stjerne, sier Rake, som har spist på de alle fleste av Nordens topprestauranter.

- Hvis det skal være en nordisk guide må de bevege seg utenfor byene, hvis ikke Fäviken, Re-Naa og Daniel Berlin får stjerne, da har den liten verdi, sier Rake.

Etter det DN forstår, er det ikke alltid Michelin-anmelderne gir seg til kjenne. Michelin-guidens representanter har foreløpig ikke svart på DNs spørsmål om hvilke byer og restauranter de har vurdert.

Til NRK sier imidlertid Michelin-guidens internasjonale direktør Michael Ellis, at de har besøkt byene Bergen, Stavanger og Trondheim, men at de ikke fant det nivået de hadde håpet på. - Men det er nok bare et tidspørsmål før det skjer. Jeg tror kjøkkensjefene er motiverte av Michelin, sier han.

Les alt om årets nordiske Michelin-stjerner:
Her er årets nordiske stjernerestauranter
- Kan se ut som det er en hype
Ingen tredje stjerne til «verdens beste restaurant»
Verdens 19. beste restaurant får ikke Michelin-stjerne
Stenger dørene - beholder stjerne
Forvalter og matentusiast: - Ikke alle var like begeistret
Hvem får stjerner i Michelins nye nordiske guide?

Les også:

Her er årets nordiske stjernerestauranter 

Stenger dørene - beholder stjerne

Hvem får stjerner i Michelins nye nordiske guide?

Forvalter og matentusiast: - Ikke alle var like begeistret(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.