Ett år med coronaviruset:

- For mange kunne det stå om liv eller død

Trude Ravndal (57) fra Sandnes følte at hun bidro til viktig folkeopplysning da hun som den første i Norge sto fram som coronasmittet. - Det var førstehåndskunnskap til dem som lurte eller var kjemperedde.

TIDLIG: Trune Ravndal var en av de første som fikk corona i Norge. Video: Dagbladet TV. Programleder: Marte Nyløkken Helseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 7. mars i fjor, etter å ha vært på skiferie i Italia, fortalte Trude Ravndal (57) fra Sandnes Dagbladets lesere at hun hadde fått coronaviruset.

Hun var blant de 113 første personene som fikk påvist covid-19 i Norge, og var den første i landet som sto fram i media med sykdommen.

- Det var spesielt. Alt var så usikkert, forteller Trude i dag, ett år etter.

At hun sto fram, har hun aldri angret på. Viruset hadde akkurat entret de norske landegrensene, mange var redde, mye var usikkert. Vi leste skrekkhistorier fra Kina, det dukket opp bilder av personer som lå døde midt på gata i Wuhan. Fra sykehusene her hjemme kom det etterhvert også meldinger om at stadig flere - også unge personer uten underliggende sykdommer - lå og kavet etter luft.

Førstehåndskunnskap

Det som hadde virket så fjernt, var plutselig skremmende nært. Lille Norge befant seg midt i en pandemi. Spørsmålene var mange. Hva var dette?

Trude fikk henvendelsen om å snakke med Dagbladet via kommunelegen sin.

- Spørsmålet kom fra legen, som gjorde det helt klart at jeg kunne stå fritt om å si ja eller nei til Dagbladet, forteller 57-åringen og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.