Coronaviruset:

- De leder oss inn i katastrofen

Annerledeslandet Sverige mener de gjør riktig, og alle andre feil. Nå hever andre svenske fagstemmer røsten og kritiserer egne myndigheter.

BLINDT: En svensk professor anklager regjeringen i Sverige for å stole blindt på Folkhälsomyndigheten og langer ut mot Sveriges få tiltak. Foto: TT / NTB Scanpix
BLINDT: En svensk professor anklager regjeringen i Sverige for å stole blindt på Folkhälsomyndigheten og langer ut mot Sveriges få tiltak. Foto: TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens Norge, Finland og Danmark har stengt både grenser og skoler for å stagge coronaepidemien, har svenskene valgt en annen tilnærming til krisa.

Grensene, skoler, treningssentre, barer og restauranter er alle åpne, mens de som er syke eller i risikogruppa blir bedt om å holde seg hjemme.

- Sverige er et av få land som gjør det på denne måten. De andre gjør det feil, sa Johan Giesecke, tidligere statsepidemiolog og WHO-rådgiver, til Dagbladet i forrige uke.

Men nå tar stadig flere svenske fagstemmer til ordet for at Sverige er på feil kurs, skriver britiske The Guardian.

- Har latt viruset løpe løpsk

Og stemmene blir stadig skarpere i tonen, deriblant stemmen som tilhører professor Cecilia Söderberg-Nauclér ved Karolinska institutet.

Professoren forsker på virusimmunologi og har i flere uker argumentert for at svenske myndigheter bør innføre strengere tiltak i møte med coronakrisa.

Overfor The Guardian er hun nå enda tydeligere i sin kritikk.

- Vi (Sverige, journ.anm.) tester ikke nok, vi sporer ikke opp nok smittetilfeller, vi isolerer ikke nok. Vi har latt viruset løpe løpsk, sier professoren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.